Ποινικά υπεύθυνο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έκρινε το Ειδικό Δικαστήριο για τη Σιέρα Λεόνε τον πρώην πρόεδρο της Λιβερίας Τσαρλς Τέιλορ.

«Το δικαστήριο σάς κρίνει ένοχο για συνέργεια και υποκίνηση στα ακόλουθα εγκλήματα», δήλωσε ο δικαστής Ρίτσαρντ Λάσικ προτού απαριθμήσει τις κατηγορίες που είχαν απαγγελθεί εναντίον του Τέιλορ, ανάμεσά τους βιασμοί, δολοφονίες και ωμότητες.

Ο 64χρονος κατηγορείται για δολοφονίες, σεξουαλικά εγκλήματα και λεηλασίες που διαπράχθηκαν από τον Νοέμβριο 1996 μέχρι τον Ιανουάριο 2002 κατά τον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής στη Λιβερία Σιέρα Λεόνε.

Η ποινή του πρώην προέδρου θα ανακοινωθεί στις 30 Μαΐου. Ο Τέιλορ αναμένεται να εκτίσει την ποινή του στη Βρετανία, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Φορώντας ένα σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και κόκκινη γραβάτα, ο Τέιλορ καθόταν πίσω από τους δικηγόρους του και κράτησε πολλές σημειώσεις, ενώ όπως ανακοίνωσε η υπεράσπιση του πρώην προέδρου ήδη έχει ασκήσει έφεση στην απόφαση.