Προειδοποίηση προς τη Βρετανία, πως το σχέδιό της να αποχωρήσει από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά της ΕΕ μετά το Brexit μπορεί να οδηγήσει σε επιστροφή στο «σκληρό σύνορο» στο νησί της Ιρλανδίας, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Από το βήμα επιχειρηματικού συνεδρίου, στις Βρυξέλλες, λίγο πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου θα γευματίσει με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, ο Τουσκ δήλωσε πως η πρόταση της ΕΕ για ενσωμάτωση της Βόρειας Ιρλανδίας σε «κοινή ρυθμιστική περιοχή» με την ΕΕ είναι η καλύτερη λύση για να αποφευχθούν οι τριβές στα σύνορα. Είπε όμως επίσης πως θα ρωτήσει τη Βρετανία αν έχει κάτι καλύτερο να προτείνει.

«Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει σκεφτεί κάτι καλύτερο. Σε λίγες ώρες, θα ρωτήσω το Λονδίνο εάν η βρετανική κυβέρνηση έχει κάποια άλλη ιδέα που θα είναι εξίσου αποτελεσματική στην αποτροπή της διαμόρφωσης σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία» τόνισε.

Επιβεβαίωσε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τις διαπραγματευτικές του προτάσεις για τη μελλοντική εμπορική σχέση με τη Βρετανία. Το ίδιο αναμένεται να κάνει αύριο και η Μέι.

Προειδοποίησε ωστόσο πως «οι κόκκινες γραμμές» της Βρετανίδας πρωθυπουργού για αποχώρηση από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση σημαίνουν ότι είναι αναπόφευκτες οι προστριβές στο εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

«Δεν μπορεί να γίνει εμπόριο απρόσκοπτα έξω από την τελωνειακή ένωση και την ενιαία αγορά. Η προστριβή είναι εκ φύσεως μια αναπόφευκτη παρενέργεια του Brexit» κατέληξε.