Ορισμένο από τον καλύτερο αμυντικό εξοπλισμό που φτιάχνει η Βρετανία θέλει να τον πουλήσει στην Ινδονησία, δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα.

«Η Βρετανία κατασκευάζει ορισμένα από τα καλύτερα αμυντικά συστήματα στον κόσμο και είναι σωστό να είναι διαθέσιμα στην Ινδονησία, με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους εταίρους μας στον κόσμο», είπε.

Ο Κάμερον, ο οποίος σχεδιάζει να συναντηθεί σήμερα με τον πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, είπε ότι συνοδεύεται από στελέχη ορισμένων από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες αμυντικού εξοπλισμού.

Ο ινδονησιακός στρατός έχει κατηγορηθεί για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τις τρεις δεκαετίες της αυταρχικής διακυβέρνησης του προέδρου Σουχάρτο, αλλά έχει προχωρήσει σε μια σειρά μεταρρυθμίσεων μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία το 1998.

Ωστόσο, η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει σε έκθεσή της του 2012 ότι ενώ η Ινδονησία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, η ασυλία για τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας παραμένει μια σοβαρή ανησυχία.

Το 1999 η βρετανική κυβέρνηση απαγόρευσε τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού στην Τζακάρτα μετά τις κατηγορίες ότι βρετανικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη τύπου Hawk χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις στο Ανατολικό Τιμόρ -τότε ινδονησιακή επαρχία- την ‘Ατσεχ και την Παπούα.

Ο Κάμερον, ο οποίος πραγματοποιεί πενθήμερη επίσκεψη στην Ασία, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Ινδονησία έχει αλλάξει. Η Ινδονησία, η τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο, έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός φιλόδοξου σχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ελλειπώς εξοπλισμένου στρατού και της αμυντικής βιομηχανίας της.