Πολύ σύντομη ήταν η παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς στο δείπνο, πριν την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο οποίο επρόκειτο να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον αρχηγό του κράτους της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ναμ.

Ο Πενς είχε σύντομη συνάντηση με τον Κιμ Γιονγκ Ναμ αλλά, όπως μεταδίδει το BBC επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να αποφύγουν το να βρεθούν ο ένας απέναντι από τον άλλο.

Οικοδεσπότης ήταν ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε-Ιν.

Ο Πενς είχε μαζί του τον Φρεντ Γουάρμπιερ, τον πατέρα του νεαρού Αμερικανού που έχασε τη ζωή του λίγο αφότου αφέθηκε ελεύθερος από φυλακή της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της νοτιοκορεατικής προεδρίας, ο Πενς έφθασε καθυστερημένος, «χαιρέτισε αυτούς που ήταν καθισμένοι στο τραπέζι και έφυγε χωρίς να καθίσει», έπειτα από πέντε λεπτά.

Ο εκπρόσωπος δήλωσε πάντως πως ο Πενς είχε ενημερώσει εκ των προτέρων τη Σεούλ ότι θα δειπνούσε με τους Αμερικανούς αθλητές. «Κατά συνέπεια το σερβίτσιο του δεν είχε τοποθετηθεί στο τραπέζι», πρόσθεσε.

«Θα έφευγε αμέσως μετά την ομαδική φωτογραφία, όμως ο πρόεδρος Μουν τον προσκάλεσε για να ‘συναντήσει φίλους’, έτσι πέρασε για λίγο από τη δεξίωση».

(φωτογραφία αρχείου)