Τη δέσμευση να εξοπλίσουν τους σύρους αντάρτες, οι οποίοι μάχονται εναντίον των δυνάμεων του τακτικού στρατού του Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέλαβαν οι αραβικές χώρες, όπως ανέφεραν σήμερα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης.

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (ΕΣΣ) θα εξοπλιστεί από ορισμένες φίλιες χώρες αλλά αυτό δεν θα γίνει ανοιχτά και δεν θα γίνει πολύ σύντομα» δήλωσε ο Σέιχ Άνας Αϊρούτ, μέλος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ).

«Ο εξοπλισμός των ανταρτών είναι ουσιώδης διότι εάν δεν γίνει, τότε αυτό το καθεστώς θα συνεχίσει να σκοτώνει τον αθώο λαό της Συρίας» πρόσθεσε.

Το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και η Λιβύη είναι οι σημαντικότεροι οικονομικοί υποστηρικτές του σχεδίου να εξοπλιστούν οι σύροι αντάρτες, είπε μια πηγή της αντιπολίτευσης η οποία ζήτησε μην κατονομαστεί.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να δώσουν εκατομμύρια δολάρια στη σύνοδο των Φίλων της Συρίας στην Κωνσταντινούπολη το σαββατοκύριακο για να πληρώνονται μισθοί των ανταρτών που μάχονται εναντίον του Άσαντ και να αποκτήσουν επικοινωνιακό εξοπλισμό.

Η κρατική εφημερίδα αλ Μπάαθ χαρακτήρισε τη σύνοδο αποτυχία και πρόσθεσε πως «δείχνει πως ουδείς είναι ικανός να μεταβάλλει την απόρριψη κάθε ξένης επέμβασης από τους Σύρους».

Άραβας διπλωμάτης στη Βηρυτό είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει ακόμα υποστηρίξει «πλήρως» τα σχέδια της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κρατών του Κόλπου να οπλίσουν τους σύρους αντάρτες διότι οι μαχητές αυτοί δεν είναι οργανωμένοι υπό μια ενιαία διοίκηση.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η δέσμευση ότι οι αντάρτες θα μισθοδοτηθούν και θα εξοπλιστούν έγινε με στόχο να πεισθούν περισσότεροι ανώτεροι αξιωματικοί του τακτικού στρατού να αποστατήσουν.

Ο Χάιταμ αλ Μανάα, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, είπε όμως ότι το «να σταλεί οπλισμός στους μαχητές της αντιπολίτευσης θα οδηγήσει τη Συρία σε εμφύλιο πόλεμο. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός δεν έχει μια ενιαία διοίκηση και δεν λαμβάνει αποφάσεις ενιαία, κάθε μονάδα δρα μόνη της» εξήγησε.

Ο ελαφρά οπλισμένος αντάρτικος στρατός έχει υποστεί μεγάλες απώλειες και έχει χάσει πολλά από τα προπύργιά του από το συριακό στρατό, ενώ έχει αναγκαστεί να υποχωρήσει σε πολλές περιπτώσεις.

Σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επεισόδια βίας στη Συρία.

«Η διεθνής κοινότητα δεν έχει κάνει τίποτε για να προστατεύσει το συριακό λαό και φέρει την ευθύνη για τη συνέχιση των σφαγών που διαπράττει το καθεστώς» δήλωσε στο μεταξύ ο Κάσεμ Σααντεντίν, εκπρόσωπος των ανταρτών, από την Κωνσταντινούπολη.

«Καθυστερώντας να ασκήσει πίεση στο καθεστώς και να οπλίσει τους αντάρτες, αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη των σφαγών» επέμεινε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο μέσω Skype.