Στο σπίτι αυτό, στην πόλη Haripur του Πακιστάν πιστεύουν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας πως έζησε για ένα χρόνο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν πριν μετακινηθεί στη βίλα στο Αμποταμπάτ όπου και εξοντώθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η νεότερη σύζυγός του- η οποία κρατείται- το σπίτι αυτό είναι ένα από τις πέντε κατοικίες ασφαλείας που χρησιμοποιούσε ο Οσάμα Μπιν Λάντεν ενώ κρυβόταν στο Πακιστάν.

Πακιστανός ταξίαρχος εν αποστρατεία, που επί οκτώ μήνες αναζητούσε τα ίχνη του ηγέτη της Αλ Κάιντα στο Πακιστάν, είπε πως οδηγήθηκε στο σπίτι αυτό τον περασμένο Νοέμβριο από πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών που το εντόπισαν μετά την περιγραφή που έδωσε η 30χρονη Amal Ahmed Abdel-Fatah al-Sada.

Η νεαρή από την Υεμένη κρατείται από τον περασμένο Μάιο, μετά την επιχείρηση εξόντωσης του Λάντεν. Από τότε οι πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες επιχειρούν να ανασυνθέσουν τις κινήσεις του Οσάμα Μπιν Λάντεν που τον οδήγησαν στο Αμποταμπάτ το καλοκαίρι του 2005.

Η al-Sada πιστεύεται πως ήταν η αγαπημένη σύζυγος του Λάντεν και πως ταξίδευε μαζί του μετά τη διαφυγή του το 2001.

Ο 35χρονος απόστρατος απέκτησε πρόσβαση σε στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν από την ανάκριση της al-Sada και άλλα ντοκουμέντα για τις κινήσεις του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Οι νέες αποκαλύψεις για τη ζωή του φυγά Οσάμα Μπιν Λάνταν αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για το πώς κατάφερε να μείνει στο σκοτάδι τόσο καιρό ενώ κρυβόταν στο Πακιστάν.