Ο Ελβετός ισλαμολόγος Ταρίκ Ραμαντάν, σε βάρος του οποίου έχουν κατατεθεί από τον περασμένο Οκτώβριο δύο μηνύσεις για βιασμό στη Γαλλία, τέθηκε σήμερα υπό κράτηση από τους ανακριτές της δικαστικής αστυνομίας του Παρισιού, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Ταρίκ Ραμαντάν, 55 ετών, παραδόθηκε σήμερα το πρωί μετά την κλήτευσή του από την αστυνομία «στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας που ξεκίνησε στο Παρίσι για βιασμούς και άσκηση βίας», διευκρίνισε η πηγή αυτή, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που μετέδωσε ο γαλλικός ραδιοφωνικός σταθμός RTL.

Στον απόηχο του σκανδάλου Γουάινστιν που ξέσπασε στις Ηνωμένες Πολιτείες το φθινόπωρο και οδήγησε σε πολλές χώρες στην απελευθέρωση του λόγου των γυναικών που υπήρξαν θύματα σεξουαλικών επιθέσεων, δύο γυναίκες κατηγόρησαν τον θεολόγο ότι τις βίασε το 2009 και το 2012 στη Γαλλία.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από την αρχή ο Ταρίκ Ραμαντάν αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

Η πρώτη ενάγουσα, η Χέντρα Αγιάρι, κατηγορεί τον ισλαμολόγο ότι τη βίασε σε ένα ξενοδοχείο του Παρισιού το 2012.

Η ομάδα υπεράσπισης του θεολόγου κατέθεσε στα πρακτικά έγγραφα τα οποία, όπως υποστηρίζει, υποβαθμίζουν τον λόγο αυτής της πρώην σαλαφίστριας, ηλικίας 41 ετών σήμερα, που έγινε μαχητική φεμινίστρια.

Μεταξύ των εγγράφων αυτών είναι και συνομιλίες στο Facebook στις οποίες μία γυναίκα που εμφανίζεται ως η Χέντα Αγιάρι προβαίνει –δύο χρόνια μετά τα φερόμενα γεγονότα– σε αδιαμφισβήτητες προτάσεις προς τον θεολόγο στις οποίες εκείνος δεν δίνει συνέχεια.

Μια δεύτερη μήνυση εναντίον του Τάρικ Ραμαντάν, για παρόμοια συμβάντα σε ένα ξενοδοχείο στη Λιόν (ανατολική Γαλλία) το 2009, κατατέθηκε στα τέλη Οκτωβρίου λίγες ημέρες μετά την πρώτη.

Οι δύο γυναίκες έδωσαν κατάθεση στην αστυνομία στη Ρουέν (βορειοδυτική Γαλλία) και στο Παρίσι. Η Γαλλίδα δοκιμιογράφος Καρολίν Φουρέστ, η οποία δήλωσε ότι παρέδωσε έγγραφα στους ερευνητές, έδωσε επίσης κατάθεση.

Οι δικηγόροι του Ραμαντάν ανταπάντησαν στις αρχές Νοεμβρίου καταθέτοντας αγωγή για δωροδοκία ψευδομάρτυρα εις βάρος κυρίως της Καρολίν Φουρέστ, που μάχεται μέσω των μμε τον ισλαμολόγο εδώ και πολλά χρόνια.

Η υπόθεση αυτή προκάλεσε έντονες συζητήσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπάλους του Ραμαντάν και της Αγιαρί. Η τελευταία κατέθεσε μήνυση κατ΄αγνώστων στα μέσα Νοεμβρίου αφού δέχθηκε προσβολές και απειλές.

Καθηγητής Ισλαμικών Σπουδών στο βρετανικό Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο Ταρίκ Ραμαντάν, εγγονός του Χάσαν αλ-Μπάνα, του ιδρυτή του κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου, πήρε άδεια από τις αρχές Νοεμβρίου.

Δεν έχει πάρει τον λόγο δημόσια παρά μόνο δύο φορές από την αρχή αυτής της υπόθεσης: στο Facebook, στα τέλη Οκτωβρίου, για να καταγγείλει μια «εκστρατεία λάσπης», που προκάλεσαν οι «παντοτινοί εχθροί» του, και στο Twitter, στις αρχές Νοεμβρίου, για να διαψεύσει τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων που δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα La Tribune της Γενεύης και να ανακοινώσει την κατάθεση αγωγής για δυσφήμηση.