Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου απολογήθηκε επισήμως για μια υπόθεση 22χρονου φοιτητή που κατηγορούνταν για βιασμό και οι αρχές υπέκρυψαν μια σειρά από γραπτά μηνύματα που απάλλασσαν τον κατηγορούμενο!

Η αστυνομία είχε διαβιβάσει στον εισαγγελέα μόνο τα SMS που καταδίκαζαν τον νεαρό Liam Allan, κρατώντας στα συρτάρια της όλα τα άλλα που έδειχναν ότι ήταν αθώος.

Τόσο αστυνομία όσο και εισαγγελία απολογήθηκαν στον φοιτητή, η Μητροπολιτική Αστυνομία απέδωσε ωστόσο το περιστατικό σε «λάθος και έλλειψη τεχνογνωσίας», αν και ήταν προφανώς πολλά περισσότερα από αυτό.

oiutyj3

Ο φοιτητής του Greenwich University που απέφυγε την τελευταία στιγμή την καταδίκη ήταν ένοχος, όπως έδειχναν τουλάχιστον τα μηνύματα που είχε διαλέξει ειδικά η αστυνομία. Μόνο που ο εισαγγελέας ανακάλυψε συμπτωματικά και όλα τα άλλα SMS που έδειχναν πως η γυναίκα είχε απλά φαντασίωση με τον βιασμό και ο φοιτητής ήταν ολότελα αθώος.

Τόσο η Μητροπολιτική Αστυνομία όσο και η Εισαγγελία του Λονδίνου εξέδωσαν γραπτές απολογίες, την ίδια ώρα που ο διοικητής Richard Smith και η εισαγγελέας Claire Lindley συναντήθηκαν προσωπικά με τον φοιτητή για να του εκφράσουν τη συγγνώμη τους.

Ο φοιτητής είπε στο Sky News ότι εκτίμησε μεν την απολογία, παραμένει ωστόσο ανήσυχος για το ζουμί της υπόθεσης, την κατάφωρη εμπλοκή της αστυνομίας δηλαδή σε ένα κακούργημα. Γιατί ήταν σαφές πως τα SMS που έδωσαν οι αρχές στο δικαστήριο ήταν αρκετά για να τον καταδικάσουν, έχοντας αποκρύψει την ίδια στιγμή όλα τα άλλα που μπορούσαν να τον απαλλάξουν από τις κατηγορίες.

oiutyj2

Η Σκότλαντ Γιαρντ αποκάλυψε μάλιστα πως στο φως της συγκεκριμένης υπόθεσης έχει ξανανοίξει τους φακέλους 600 περιστατικών βιασμού και σεξουαλικής επίθεσης που είτε έχουν εκδικαστεί είτε περιμένουν τη δίκη, ερευνώντας εξονυχιστικά αν έχουν γίνει όλα σωστά.

Και μερικές χιλιάδες ακόμα υποθέσεις θα τεθούν στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών σε όλη την Αγγλία. Ο Richard Smith της Μητροπολιτικής Αστυνομίας είπε: «έχουμε μετακινήσει 120 αστυνομικούς ώστε να βοηθήσουν στην επιχείρηση της αναθεώρησης των 600 υποθέσεων», κάτι που επιβεβαίωσε και η εισαγγελέας Lindley, η οποία προσέθεσε ωστόσο: «Η διαδικασία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά κατά την αναθεώρηση κάποιες υποθέσεις μάς έχουν δώσει λόγους να ανησυχούμε. Κάποιες περιπτώσεις έχουν ξεφύγει από τη συνήθη ροή των πραγμάτων».

Ο δικηγόρος του φοιτητή μίλησε για «τεράστια, τεράστια κακοδικία», καθώς ένας 22χρονος θα περνούσε 12 χρόνια στη φυλακή για ένα έγκλημα που δεν είχε κάνει και θα στιγματιζόταν ισοβίως ως βιαστής…