Ο Κάρλες Πουτζντεμόν έχει κάθε δικαίωμα να εκλεγεί νέος πρόεδρος και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου που θα τον ανακηρύξει στο πόστο, δήλωσε ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου Ρότζερ Τόρεντ σήμερα στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντησή του με τον καθαιρεθέντα πρόεδρο της Καταλονίας.

Ο Πουτζντεμόν διέφυγε στις Βρυξέλλες αμέσως μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στο τέλος του Οκτωβρίου και εάν επιστρέψει στην Ισπανία κινδυνεύει να συλληφθεί και να προφυλακισθεί κατηγορούμενος για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν ξανακέρδισε την έδρα του στο καταλανικό κοινοβούλιο κατά τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που προκηρύχθηκαν από τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι με την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι πολιτικές δυνάμεις που τάσσονται κατά της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δίνοντας λύση στην πολιτική κρίση.

Ωστόσο, οι αυτονομιστικές δυνάμεις εξασφάλισαν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών του νέου καταλανικού κοινοβουλίου και ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία της νέας καταλανικής κυβέρνησης.

Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι μπορεί να διοικεί τις υποθέσεις της αυτόνομης κοινότητας της Ισπανίας από τις Βρυξέλλες με video link. Ωστόσο, η νομική υπηρεσία του κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη αποφάνθηκε ότι αυτό είναι παράνομο, ενώ ο Μαριάνο Ραχόι προειδοποίησε ότι θα παρεμποδίσει της άσκηση καταλανικής τηλεπροεδρίας προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.