Επιθέσεις που ξεκινούν από λεκτικό επίπεδο και φτάνουν σε σεξουαλικές επιθέσεις, όπως κακοποιήσεις και βιασμούς στα ενδότερα του ΟΗΕ, αποκαλύπτει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ ο βρετανικός Guardian.

Μία ιδιόμορφη ομερτά αλλά και η κουλτούρα της σιωπής και της κατηγορίας υπάρχει στους κύκλους των εργαζομένων στον Οργανισμό. Αρκετοί πρώην και νυν υπάλληλοι του ΟΗΕ, ωστόσο, έσπασαν αυτό τον άτυπο όρκο σιωπής και μίλησαν στην εφημερίδα για τα όσα τραγικά συμβαίνουν στα ανά τον κόσμο γραφεία.

«Αν το αναφέρεις, η καριέρα σου έχει τελειώσει, ειδικά αν είσαι σύμβουλος», δήλωσε μία σύμβουλος του ΟΗΕ, η οποία ισχυρίστηκε ότι παρενοχλήθηκε από τον προϊστάμενό της ενώ εργαζόταν  για το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. «Είναι σαν να μην έγινε ποτέ», ανέφερε.

Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον 15 υπάλληλοι, σύμφωνα με δήλωσή τους, είχαν βιώσει σεξουαλική παρενόχληση ή επίθεση. Ο φόβος των αντιποίνων και της απόλυσης στέκεται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων οι οποίοι μίλησαν με τον όρο της ανωνυμίας

Μια άλλη γυναίκα που φέρεται να δέχθηκε σεξουαλική επίθεση ενώ δούλευε για τον ΟΗΕ κατήγγειλε στην εφημερίδα ότι ο διαμεσολαβητής της υπηρεσίας της είπε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο για να βοηθήσει την καταγγελία της, επειδή απειλείται από ανώτερο προσωπικό του ΟΗΕ.

Επτά άλλα θύματα που μίλησαν στο Guardian, «ειδοποιήθηκαν» από έναν διαμεσολαβητή ή συνάδελφο ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουν να κάνουν καταγγελία.

Τρεις γυναίκες υπάλληλοι που μίλησαν ανοικτά για την σεξουαλική παρενόχληση ή σεξουαλική κακοποίηση, και κατήγγειλαν ανοικτά το περιστατικό, αναγκάστηκαν να παραιτηθούν  ή απειλούνται με τη λήξη της σύμβασής τους. Αντίθετα, οι φερόμενοι δράστες, που περιλαμβάνουν και ανώτερο αξιωματούχο του ΟΗΕ, παραμένουν στις θέσεις τους.