Η παρουσιάστρια της δημοσιογραφικής εκπομπής του BBC 2 «Newsnight», Emily Maitlis, κατακεραυνώνει το ποινικό σύστημα της Αγγλίας, καθώς ο τύπος που της έχει κάνει κόλαση τη ζωή για 30 σχεδόν χρόνια συνέχισε να την παρενοχλεί ανενόχλητος ακόμα και πίσω από τα κάγκελα.

Και πλέον ο φίλος της από τα πανεπιστημιακά χρόνια που μετατράπηκε σε δυνάστη είναι ξανά στη φυλακή, επειδή ακριβώς την παρενοχλούσε μέσα από τη φυλακή!

Η Maitlis λέει όμως πως το δικαστικό σύστημα την απογοήτευσε οικτρά, καθώς όλη αυτή η δημοσιότητα με τα καμώματα του Edward Vines αναστάτωσαν τόσο τη δική της ζωή όσο και τον άντρα και τα παιδιά της.

Ο 47χρονος διώκτης φυλακίστηκε ξανά πρόσφατα από το δικαστήριο της Οξφόρδης για 45 μήνες, αφού ομολόγησε πως παραβίασε δύο φορές τα μόνιμα ασφαλιστικά μέτρα και παρενόχλησε ξανά τη δημοσιογράφο του BBC από τη στιγμή που βγήκε. Το εμβρόντητο ακροατήριο άκουσε πως ο Vines, που ήταν άλλοτε φίλος της Maitlis όταν σπούδαζαν αμφότεροι στο Κέιμπριτζ το 1989 και κεραυνοβολημένος από έρωτα, της έγραφε συνεχώς απειλητικά γράμματα μέσα από τη φυλακή.

fhiofh5

Κάτι που συνέχισε να κάνει όταν εξέτισε την πρώτη του ποινή (καταδικάστηκε το 2016 σε τριετή φυλάκιση, βγήκε όμως νωρίτερα), παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις του παρακολουθούνταν υποτίθεται από το αστυνομικό σύστημα της Αγγλίας. «Δεν θα υποχωρήσω μέχρι να μου μιλήσεις», της έγραφε σε ένα από τα τελευταία. Οι σεκιουριτάδες μάλιστα του BBC κατέθεσαν στο δικαστήριο πως έχουν στην κατοχή τους οκάδες ακόμα από τα γράμματα του Vines, τα οποία δεν παρέδιδαν στην κατατρομοκρατημένη παρουσιάστρια για να της γλιτώσουν λίγη τραγωδία.

Και όπως ήταν φυσικό, όταν βγήκε από τη στενή, ο Vines εντατικοποίησε την εφιαλτική αλληλογραφία του στη Maitlis, βομβαρδίζοντάς τη κυριολεκτικά με επιστολές και μηνύματα. «Όταν άκουσα ότι ο Edward Vines παραβίασε τα ασφαλιστικά μέτρα, ένιωσα τρόμο και απογοήτευση. Φόβο γιατί αυτό σήμαινε πως ακόμα και μέσα στο σωφρονιστικό σύστημα συνέχιζε να με απειλεί, απογοήτευση γιατί το σύστημα δεν μπορεί να τον σταματήσει από το να επικοινωνεί μαζί μου, παρά το γεγονός ότι το έγκλημα για το οποίο εκτίει ποινή φυλάκισης είναι αυτό ακριβώς, η παρενόχληση μέσω αθέλητης και συνεχιζόμενης επικοινωνίας».

fhiofh1

Και μιλάμε ουσιαστικά για μια ανατριχιαστική ιστορία που συνεχίζεται για τρεις σχεδόν δεκαετίες και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να την ανακόψει. Ο δικαστής Peter Ross σχολίασε πάντως πως το γεγονός ότι ο Vines συνέχιζε κανονικά την εφιαλτική επιστολογραφία του μέσα από τη φυλακή είναι «κάπως σκάνδαλο» και θα ζητήσει υποσχέθηκε εξηγήσεις από την ηγεσία της φυλακής αλλά και τους υπεύθυνους της αναστολής του.

Ο δράστης καταδικάστηκε το 2002 για πρώτη φορά και το 2009 η παρουσιάστρια κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του. Τα οποία παραβίασε ξανά το 2015, αρχίζοντας νέο κύμα επιστολών.

Ακόμα και ο δικηγόρος του, Michael Gould, σταμάτησε να τον εκπροσωπεί, παραθέτοντας λόγους «επαγγελματικής ντροπής». Όσο για τον δράστη, περιορίστηκε απλώς να πει πως «ως κατηγορούμενος, δεν είχα ποτέ πρόσβαση στα προηγούμενα πειστήρια και δεν γνώριζα τον αντίκτυπο που είχα στη ζωή της, αυτά είναι νέα για μένα».

Και της πρότεινε μάλιστα μέσα στη δικαστική αίθουσα να δεχτεί να του μιλήσει έστω και μια φορά, κάτι που έχει να συμβεί από το 1989, μπας και σταματήσει. «Και οι δυο μας είμαστε λυπημένοι από αυτή την κατάσταση», κατέληξε!