Έναν καταυλισμό ο οποίος θα στεγάσει προσωρινά 30.000 μουσουλμάνους Ροχίνγκια, που πρόκειται να επαναπατριστούν από το Μπανγκλαντές, θα ανεγείρει η Μιανμάρ.

Στο Μπαγκλαντές είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν τις διώξεις του βιρμανικού στρατού στην Πολιτεία Ραχίν, την ώρα που Μιανμάρ και Μπανγκλαντές συζητούν πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία επαναπατρισμού.

Περισσότεροι από 650.000 Ροχίνγκια έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τα τέλη Αυγούστου, οπότε ξεκίνησαν οι διώξεις του στρατού εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «εθνοκάθαρση».

Αξιωματούχοι της Μιανμάρ και του Μπανγκλαντές θα συναντηθούν σήμερα για να συζητήσουν τη συμφωνία επαναπατρισμού των προσφύγων που υπεγράφη στις 23 Νοεμβρίου. Η συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Μιανμάρ Ναϊπιτάου είναι η πρώτη της ομάδας εργασίας που συστάθηκε για να καταλήξει στις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η κρατική εφημερίδα Global New Light της Μιανμάρ ανέφερε σε άρθρο της ότι ο καταυλισμός στην Χλα Πο Χάουνγκ στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν θα προσφέρει προσωρινά στέγαση σε όσους γίνουν δεκτοί για επαναπατρισμό.

Στον καταυλισμό «θα στεγαστούν περίπου 30.000 άνθρωποι σε 625 κτίρια», επεσήμανε η εφημερίδα προσθέτοντας ότι περίπου 100 κτίρια θα έχουν ανεγερθεί ως το τέλος Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον Αούνγκ Τουν Τετ, αξιωματούχο της Μιανμάρ αρμόδιο για τη μετανάστευση και την ανθρωπιστική βοήθεια, ο καταυλισμός θα προσφέρει προσωρινή διαμονή στους πρόσφυγες Ροχίνγκια προτού αυτοί μεταφερθούν «στον τόπο καταγωγής τους» ή μετεγκατασταθούν σε κάποια περιοχή κοντά σε αυτόν.

«Θα προσπαθήσουμε να δεχθούμε όλους όσοι επιστρέψουν στη Μιανμάρ», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι επαναπατρισθέντες θα σταλούν πρώτα σε καταυλισμούς για να εξακριβωθεί ο τόπος καταγωγής τους προτού μεταφερθούν στον Χλα Πο Χάουνγκ.

Εκεί αναμένεται να παραμείνουν για «τουλάχιστον έναν με δύο μήνες», μέχρις ότου κατασκευαστούν τα νέα τους σπίτια, όπως δήλωσε ο γραμματέας του υπουργείου Κοινωνικών Θεμάτων της Μιανμάρ Σόε Αούνγκ.

Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο πόσοι από τους πρόσφυγες Ροχίνγκια θα λάβουν υπηκοότητα στη Μιανμάρ. Οι αρχές της χώρας έχουν επισημάνει ότι μπορούν να ζητήσουν να λάβουν υπηκοότητα με την προϋπόθεση ότι μπορούν να αποδείξουν ότι οι πρόγονοί τους ζούσαν στη Μιανμάρ, όμως η πρόσφατη συμφωνία επαναπατρισμού δεν τους διασφαλίζει αυτόματα το δικαίωμα στην υπηκοότητα, όπως είχε συμβεί και με τη συμφωνία του 1992.