Αβραμόπουλος: Η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα

Ελπίζει μέχρι τον Ιούνιο σε συμφωνία για το σύστημα ασύλου


ΚΟΣΜΟΣ
21:59
12/01/2018
Αβραμόπουλος: Η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει πολλά χρόνια ακόμα
2
loading

Η προσφυγική κρίση θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια, δηλώνει ο αρμόδιος επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ARD, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle. Ελπίζει μέχρι τον Ιούνιο σε συμφωνία για το σύστημα ασύλου.

Λίγοι πρόσφυγες καταφθάνουν προς το παρόν στην Ευρώπη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος πιστεύει πως η κατάσταση δεν θα παραμείνει έτσι και πως θα υπάρξουν νέα κύματα προσφύγων και μεταναστών. Κατά τη γνώμη του επιτρόπου: «Απαιτείται ένα νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, το οποίο θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στο μέλλον».

Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 75 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας πολέμων και εσωτερικών πολιτικών διενέξεων. Σε αυτούς προστίθενται άλλα 250 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της φτώχειας και της έλλειψης προοπτικής. «Αυτή η μοναδική κατάσταση θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια για το λόγο αυτό η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη».

Η μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου αναβλήθηκε ήδη πολλές φορές διότι οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν. Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να συμφωνήσουν. Για την ώρα το σύστημα βασιζόταν στις συμφωνίες του Δουβλίνου, σύμφωνα με τις οποίες οι πρόσφυγες κατέθεταν αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα στην οποία κατέφθαναν. Και οι περισσότερες αιτήσεις υποβάλλονταν στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Συμφωνία περί συστήματος ασύλου μέχρι τον Ιούνιο

Στο μέλλον θα πρέπει οι πρόσφυγες να κατανέμονται αυτόματα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο κυρίως ανατολικοευρωπαϊκές χώρες προβάλλουν αντιρρήσεις. «Θα ήταν σημαντικό η ΕΕ να μιλάει με μια φωνή. Εάν όμως δεν γίνεται, τότε με ενισχυμένη πλειοψηφία».

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει πως η στάση της Πολωνίας στο θέμα τον δυσαρέστησε. Αλλά και ο νέος Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς θεωρεί αποτυχημένο το μοντέλο της κατανομής των προσφύγων. Όσο για την Βουλγαρία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, σίγουρα δεν αποτελεί πρότυπο. Τα προηγούμενα δυο χρόνια η χώρα δέχθηκε μόλις 60 πρόσφυγες στο έδαφός της.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα πρέπει να συμφωνηθεί το νέο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος πιστεύει πως παρά τις αντιξοότητες κάτι τέτοιο θα καταστεί δυνατό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar zulu

    ΑΒΡΑΜΟ ευτυχώς που είσαι εσύ εκεί και έχουμε ελπίδες να το λύσεις το θέμα.

  2. avatar Στέλιος.

    Αφού δεν υπάρχει κάποιος πόλεμος σε εξέλιξη (πλην της Αφρικής) γιατί θα συνεχίζουν και μάλιστα για πολλά χρόνια να έρχονται λαθρομετανάστες (πρόσφυγες για εσένα). Ξερει καλά και τα λέει αυτά το πολιτικό ανδρείκελο. Ήταν και είναι σχεδιαζόμενα όλα αυτά κ το τσιράκι της παγκοσμιοποίησης, ένας πολιτικός που ήταν στην Ελλάδα το απόλυτο μηδενικό, τα γνωρίζει τα σχέδια αυτά κ τα υπηρετεί πιστά. Οποιο κράτος μέλος θέλει να μην αλλοιωθεί από τα κατευθυνόμενα καραβάνια των λαθρομεταναστών θα υιοθετεί τη στάση της Βουλγαρίας της Αυστρίας κ της Πολωνίας. Οι υπόλοιποι ας υποστούν τις συνέπειες των επιλογών τους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει