Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την χορήγηση βοήθειας ύψους δεκαοκτώ εκατομμυρίων ευρώ στις περιφέρειες της Τοσκάνης και της Λιγουρίας, οι οποίες τον Οκτώβριο του 2011 επλήγησαν από καταστρεπτικές πλημμύρες.

Η βοήθεια αυτή υπόκειται σε μια διαδικασία έγκρισης από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η οποία πάντως συνήθως αποτελεί τυπική διαδικασία.

Η Επιτροπή πρότεινε το κονδύλι να εκταμιευθεί από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης. Η Κομισιόν έκανε γνωστό ότι «το Ταμείο πρόκειται να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να αντιμετωπίσουν τα έξοδα που συνδέονται με την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και πιο συγκεκριμένα την αποκατάσταση των κύριας σημασίας υποδομών, όπως της υδροδότησης, του δικτύου ηλεκτροδότησης και αερίου.

«Η προτεραιότητά μας είναι οι πολίτες των περιοχών αυτών να επιστρέψουν το γρηγορότερο δυνατό στην καθημερινή, κανονική ζωή τους και οι οικονομικές δραστηριότητες, όπως ο τουρισμός, να ανακάμψουν σύντομα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιφερειακής πολιτικής Γιοχάνες Χαν, ο οποίος είχε επισκεφθεί πριν από δυο μήνες την Τοσκάνη και τη Λιγουρία, με πρωτεύουσες, αντίστοιχα, την Φλωρεντία και την Γένοβα.

Η Ιταλία είχε καταθέσει την σχετική αίτηση για βοήθεια τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι πλημμύρες του Οκτωβρίου στοίχισαν τη ζωή σε τρεις ανθρώπους, ενώ άφησαν πάνω από 1.000 άστεγους στην Λιγουρία ενώ στην Τοσκάνη δυο άτομα έχασαν την ζωή τους και 300 άτομα αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Για την πλήρη επιστροφή στην καθημερινή ομαλότητα, υπολογίζεται ότι θα χρειασθεί τουλάχιστον ένας χρόνος.