Η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει τις συριακές δυνάμεις για ναρκοθέτηση της περιοχής κοντά στα σύνορα με το Λίβανο και την Τουρκία, στη διαδρομή που κάνουν οι Σύροι πρόσφυγες.

Στην έκθεσή της περιλαμβάνονται πολλές καταγγελίες από αυτόπτες μάρτυρες στην Τουρκία, τον Λίβανο και τη Συρία οι οποίοι είτε έχουν δει τα συριακά στρατεύματα να τοποθετούν νάρκες, είτε έχουν τραυματιστεί από έκρηξη νάρκης.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μάχονται εδώ και ένα χρόνο για την απομάκρυνση από την εξουσία του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, μεταβαίνουν στο Λίβανο και την Τουρκία για να μεταφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και όπλα στη Συρία.

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία για τη χρήση αυτών των “τυφλών” όπλων από οποιαδήποτε χώρα, οπουδήποτε και για κανένα σκοπό», δήλωσε ο Στιβ Γκουζ της Human Rights Watch.

Η Συρία χρησιμοποίησε για τελευταία φορά νάρκες στη διάρκεια της σύρραξης με το Ισραήλ στον Λίβανο, το 1982, αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι το οπλοστάσιο της Δαμασκού θεωρείται ότι περιλαμβάνει κυρίως νάρκες κατασκευασμένες επί σοβιετικής Ρωσίας.

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται η περίπτωση ενός 15χρονου Σύρου, του Ταλ Καλάχ, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό στο πόδι μετά την έκρηξη νάρκης τον Φεβρουάριο, ενώ επιχειρούσε να μεταφέρει ένα τραυματία στον Λίβανο για νοσηλεία.

Η Τουρκία προσχώρησε στη διεθνή Συνθήκη για την Απαγόρευση των Ναρκών στις 25 Σεπτεμβρίου του 2003. Η Συρία και ο Λίβανος έχουν αρνηθεί να υπογράψουν τη συνθήκη, που προβλέπει την άρση των ναρκοπεδίων στις χώρες αυτές.