Οι αρχές του Ιράν εκτέλεσαν περίπου 670 ανθρώπους το 2011, τους περισσότερους για εγκλήματα τα οποία σχετίζονταν με την διακίνηση και τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και πάνω από 20 για αδικήματα που σχετίζονται με τη θρησκεία, ανέφερε χθες ένας ερευνητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ερευνητής, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Μαλδίβων Άχμεντ Σαχίντ, ανέφερε επίσης ότι κατέγραψε ένα ευρύ φάσμα παραβιάσεων των συνθηκών του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ειδικά σε βάρος μειονοτήτων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αλλά και ομοφυλοφίλων.

Ο Σαχίντ παρέδωσε την πρώτη του σχετική έκθεση στο 47μελές Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την κατάσταση στη χώρα μετά τον διορισμό του πέρυσι. Η Τεχεράνη απέρριψε το περιεχόμενό της ως μια «σύνθεση αβάσιμων κατηγοριών».

«Με μεγάλη ανησυχία αναφέρω τη σημαντική αύξηση του αριθμού των εκτελέσεων στο Ιράν από τις 200 στα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2011 σε πάνω από 600 εκτελέσεις στα τέλη του χρόνου», είπε ο Σαχίντ στο Συμβούλιο. Οι αριθμοί στην έκθεση έδειξε ότι ως την 31η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκαν επίσημα 421 εκτελέσεις ενώ του αναφέρθηκαν 249 εκτελέσεις που έγιναν μυστικά από πηγές εντός κι εκτός της χώρας.

Ο Σαχίντ έλαβε εντολή να διεξάγει ειδική έρευνα πέρυσι, σε μια ψηφοφορία με οριακή πλειοψηφία στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, με την υποστήριξη δυτικών και ορισμένων λατινοαμερικάνικων και αφρικανικών κρατών. Η Κούβα, η Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες τάχθηκαν εναντίον της απόφασης. Οι αρχές του Ιράν αρνήθηκαν να επιτρέψουν στον διπλωμάτη να εισέλθει στο έδαφος της χώρας. Χθες ο εκπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο τον χαρακτήρισε «ανίκανο».

Ο Σαχίντ ανέφερε ότι έλαβε βιντεοσκοπημένες μαρτυρίες από ανθρώπους που δηλώνουν ότι έγιναν μάρτυρες βασανισμών από την ασφάλεια και από συγγενείς νεαρών που κρατούνταν στη φυλακή. Μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου, ο διπλωμάτης είπε πως υπάρχουν ενδείξεις ότι αρκετοί από εκείνους οι οποίοι εκτελέστηκαν μετά την καταδίκη τους για διακίνηση ναρκωτικών στην πραγματικότητα εναντιώνονταν στο καθεστώς. Η εσχάτη των ποινών μπορεί να επιβληθεί και για ομοφυλοφιλικές σχέσεις στη χώρα.

Οι εκτελέσεις στο Ιράν αυξάνονται σταθερά, πλησιάζοντας τις 700 το 2011 από τις λιγότερες από 100 το 2003. Το 2010, ανήλθαν σε περίπου 550, σύμφωνα με έναν πίνακα που περιέχεται στην έκθεση του Σαχίντ.