Στο Κάιρο ξεκινάει η δίκη των 43 εργαζόμενων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, που κατηγορούνται ότι έλαβαν παράνομη χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Η δίκη ξεκινάει εν μέσω έντασης για το αν θα πρέπει να τους επιτραπεί να φύγουν από τη χώρα.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται αρκετοί Αμερικανοί υπήκοοι, οι οποίοι εγκατέλειψαν το Κάιρο την περασμένη εβδομάδα με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος μετά την άρση της απαγόρευσης εξόδου τους από τη χώρα. Πρόκειται να δικαστούν ερήμην.

Η υπόθεση προκάλεσε ένταση στις σχέσεις Αιγύπτου-ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να απειλεί να σταματήσει την ετήσια στρατιωτική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς τον κυριότερο σύμμαχό της στον αραβικό κόσμο.

Μια νέα επιτροπή δικαστών πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο του νότιου Καϊρου ύστερα από την παραίτηση άλλης επιτροπής την περασμένη εβδομάδα.

Πολλοί Αιγύπτιοι δικαστικοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι ενδίδει στις αμερικανικές πιέσεις επιτρέποντας στους ξένους που δικάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου έχει δηλώσει ότι θα εξετάσει το ζήτημα σε ειδική συνεδρίασή του το Σάββατο.

Οι ΜΚΟ περιλαμβάνουν το γερμανικό Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.