Για πρώτη φορά οι ΗΠΑ προσέθεσαν σε ένα κατάλογο κρατών, δυνητικά ευάλωτων στο ξέπλυμα χρήματος, το Βατικανό, όπως αναφέρεται σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στην Ουάσινγκτον.

Η Αγία Έδρα εντάχθηκε σε έναν κατάλογο 68 χωρών οι οποίες ανήκουν στην κατηγοριοποίηση «ανησυχητική κατάσταση» -σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η Αλβανία, η Αίγυπτος, η Πορτογαλία και η Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση σχετικά με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών σε διεθνές επίπεδο.

Η κατηγοριοποίηση αυτή είναι ένα βαθμό κάτω από τον κατάλογο 66 κρατών όπου η κατάσταση όσον αφορά το ξέπλυμα χρήματος είναι μια «πρωταρχική ανησυχία» και συμπεριλαμβάνει το Αφγανιστάν, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, το Ιράκ, τη Γαλλία αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

Ένας αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ανώνυμα ότι το Βατικανό θέσπισε πέρσι για πρώτη φορά κανόνες για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αλλά η αποτελεσματικότητά τους ακόμα δεν έχει αξιολογηθεί.

Ο Πάπας Βενέδικτος Ιστ’ δημιούργησε την 30ή Δεκεμβρίου 2010 μια ειδικευμένη αρχή με στόχο το Βατικανό να ενταχθεί στις χώρες οι οποίοι τηρούν τους διεθνείς κανόνες της καταπολέμησης του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.