Ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμρ προειδοποίησε σήμερα με ανακοίνωσή του ότι στη Συρία θα ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος αν δοθούν όπλα στην αντιπολίτευση.

Ο εξοπλισμός της αντιπολίτευσης και του στρατιωτικού κλάδου της, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, μιας δύναμης που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες, «θα οδηγούσε σε μια κλιμάκωση στη στρατιωτική σύγκρουση και θα έκανε να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στη Συρία», όπως ανακοίνωσε ο αιγύπτιος υπουργός.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κύριο όργανο της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε ότι θέλει να οργανώσει αποστολές όπλων προς τους αντάρτες της Συρίας, χάρη σ’ ένα «στρατιωτικό γραφείο» που δημιούργησε τελευταία.

«Ξέρουμε πως χώρες έχουν εκφράσει την επιθυμία να εξοπλίσουν τους επαναστάτες. Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, μέσω του στρατιωτικού γραφείου, θέλησε να οργανώσει αυτή τη ροή για να αποφύγει τις άμεσες παραδόσεις όπλων προερχόμενων από συγκεκριμένες χώρες», εξήγησε ο Μπουρχάν Γαλιούν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου.

Ορισμένες αραβικές χώρες, όπως το Κατάρ ή η Σαουδική Αραβία, έχουν ταχθεί υπέρ του εξοπλισμού του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, ο οποίος στηρίζει με τα όπλα την αμφισβήτηση κατά του καθεστώτος του Μασάρ αλ-Άσαντ, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης του κινήματος που άρχισε πριν από σχεδόν ένα χρόνο.

Η ιδέα αυτή έχει επισήμως αποκλειστεί από τις δυτικές χώρες, οι οποίες φοβούνται την έλευση «τζιχαντιστών» δηλαδή των μαχητών του «ιερού πολέμου», στο πλευρό των ανταρτών.

Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει πως η Αλ-Κάιντα προσπαθεί να επωφεληθεί από τις βιαιότητες και έχει αναγνωρίσει πως αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η προμήθεια όπλων στην αντιπολίτευση δεν είναι στην ημερήσια διάταξη στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 7.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις βιαιότητες στη Συρία από τα μέσα Μαρτίου του 2011.