Ικανοποίηση Βαρθολομαίου από τη συνάντηση με Νταβούτογλου

Έκαναν από κοινού δηλώσεις


ΚΟΣΜΟΣ
21:09
03/03/2012
Ικανοποίηση Βαρθολομαίου από τη συνάντηση με Νταβούτογλου
2
loading

Ικανοποιημένος από την αλλαγή της στάσης της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, εμφανίστηκε ο πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε δηλώσεις που έκανε μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά τη λήξη της συνάντησης που είχαν νωρίτερα σήμερα στο Φανάρι. Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα λυθούν τελικά όλα τα ζητήματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε προς τον οικουμενικό πατριάρχη τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει στον δρόμο της αρμονικής συνύπαρξης όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων στην Τουρκία. Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι η πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για τις μειονότητες δεν συναρτάται με κάποια «αμοιβαιότητα», αλλά εκφράζει την ισονομία και την ισοπολιτεία, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση.

«Οι παραδόσεις και τα έθιμα των ρωμαίικων, χριστιανικών κοινοτήτων αποτελούν κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά», φέρεται να είπε ο Τούρκος υπουργός στη, διαρκείας μίας ώρας, συνάντηση που είχε με τον οικουμενικό πατριάρχη.

Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε οι αλλαγές που πραγματοποιούνται να συνεχιστούν και υπενθύμισε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται «ριζωμένο» στην Πόλη για περισσότερο από 17 αιώνες. Μίλησε, επίσης, για την εμπειρία που έχει αποκτήσει το Πατριαρχείο από τους Διαθρησκειακούς Διαλόγους που οργανώνει τα τελευταία 25 χρόνια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη Σύναξη των Προκαθημένων των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, την οποία συγκάλεσε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Φανάρι, για να ασχοληθεί με την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χριστιανικές κοινότητες.

Ο κ. Νταβούτογλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμπεράσματα της Σύναξης αυτής και αναφέρθηκε στην ανάγκη να προστατευτούν όλες οι χριστιανικές μειονότητες, πολλές από τις οποίες ανησυχούν από τις αλλαγές που έχουν ξεκινήσει. Ο υπΕξ της Τουρκίας τόνισε ότι η δυναμική που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή θα εγγυηθεί τις ελευθερίες αλλά και την ασφάλεια όλων.

Εξάλλου, ο κ. Νταβούτογλου αναφέρθηκε στις εμπειρίες του με τους Κωνσταντινουπολίτες της διασποράς, και τη «ρωμαίικη» παράδοση της Κωνσταντινούπολης και τόνισε την εκτίμηση που έχει στις επιτυχίες και την καταξίωση των Κωνσταντινουπολιτών διεθνώς, επαναλαμβάνοντας τη λύπη του για όσα συνέβησαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αντέταξε στη συμπεριφορά αυτή, την αυτοπεποίθηση που χαρακτηρίζει σήμερα την Τουρκία και την απομάκρυνση από τους «φόβους» και τις ανησυχίες που της προκαλούσε κάθε τι το διαφορετικό. Ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε στον οικουμενικό πατριάρχη την επιθυμία του να επισκεφθεί τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης και τη «σημαντική βιβλιοθήκη της», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Στην «εγκάρδια», όπως τη χαρακτήρισαν πολλοί από τους συμμετέχοντες, συνάντηση, κυριάρχησε η «οθωμανική ευγένεια και σεβασμός», ιδιαίτερα στην ευαισθησία που έδειξε ο Τούρκος υπουργός απέναντι στον οικουμενικό πατριάρχη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Κωστας Μ.

    Απο λογια χορτασαμε ...

  2. avatar petmath

    Την ίδια οθωμανική ευγένεια που έδειξαν και στην Κύπρο ;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει