Οι συντηρητικοί αντίπαλοι του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προηγούνται στις βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, ενώ η αδελφή του προέδρου δεν κατάφερε να κερδίσει την έδρα στην περιοχή Γκαρμσάρ.

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι συντηρητικοί, πιστοί στις ισλαμικές αρχές, προηγούνται όπως ήταν αναμενόμενο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις θα διασφαλίσουν την πλειοψηφία των 290 εδρών του κοινοβουλίου, συμπεριλαμβανομένων και των 30 πολιτικής σημασίας εδρών της Τεχεράνης.

Η Παρβίν Αχμαντινετζάντ, αδελφή του ιρανού προέδρου, δεν κατάφερε να εκλεγεί στην γενέτειρά τους. Η αποτυχία της, αν και πολιτικά δεν αξιολογείται, θα έχει συμβολική σημασία για τον ιρανό πρόεδρο.

Η πιθανή νίκη των συντηρητικών θα ενισχύσει το ιερατικό κατεστημένο του Ιράν, αλλά δεν θα έχει συνέπειες στην εξωτερική πολιτική της χώρας, αφού το πυρηνικό της πρόγραμμα και οι διεθνείς της σχέσεις ελέγχονται πλήρως από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αλί Χαμενεΐ. Όμως θα έχει πολιτικές επιπτώσεις στον Αχμαντινετζάντ, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2013.