Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον προέβλεψε ότι το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ θα πέσει τελικά καθώς σταδιακά θα το εγκαταλείψουν οι στρατιώτες του τακτικού στρατού, οι επιχειρηματίες και οι εκπρόσωποι των μειονοτήτων της χώρας.

«Πιστεύω ότι το καθεστώς θα πέσει (…) Δεν είμαι μάντισσα, δεν μπορώ να σας πω πότε θα συμβεί αυτό», είπε η Κλίντον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι 2Μ του Μαρόκου.

«Όμως ο συριακός στρατός δεν θα συνεχίσει επ’ άπειρον τις βίαιες επιθέσεις του εναντίον του συριακού λαού», συνέχισε. «Κάποια στιγμή, με τις λιποταξίες όχι μόνο των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και των επιχειρηματιών και των μειονοτήτων, που ανησυχούν για όσα συμβαίνουν, θα δημιουργηθεί ένα ξέσπασμα κατά του καθεστώτος», εξήγησε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Η Κλίντον διαβεβαίωσε ότι «είναι απλώς θέμα χρόνου» και εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει το συντομότερο δυνατόν ώστε να σταματήσουν οι σφαγές».

Από το Ραμπάτ όπου βρισκόταν την Κυριακή η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κάλεσε το συριακό στρατό να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από το συμφέρον του «παράνομου» καθεστώτος.