Με σημερινές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, έκανε λόγο για «επερχόμενη καταστροφή», σε περίπτωση που η ηλικία συνταξιοδότησης στη χώρα του, δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια για τους άντρες και επτά για τις γυναίκες.

«Αν δεν αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης τώρα, θα υποστούμε καταστροφή από τη σκοπιά της οικονομίας και της εργασίας» υπογράμμισε ο πολωνός πρωθυπουργός στη διάρκεια συνάντησης του είχε με συνδικαλιστικές ηγεσίες.
«Δε μπορούμε, σε 30 χρόνια από σήμερα, να επιφυλάξουμε ένα τέτοιο πεπρωμένο στους ανθρώπους» τόνισε ο ίδιος επίσης.

Πρότεινε τα 67 έτη ως ηλικία συνταξιοδότησης για άντρες και γυναίκες. Σήμερα στην Πολωνία οι άντρες συνταξιοδοτούνται στα 65 και οι γυναίκες στα 60 έτη.

Φεμινιστικές οργανώσεις ανέφεραν ότι είναι αδιανόητο οι γυναίκες να παραμένουν στο χώρο εργασίας στα 67, ενώ δεν υστέρησαν σε ένταση οι συνδικαλιστικές επικρίσεις για τη διετή παράταση της αντρικής εργασίας.

«Η γυναίκα κρατά σπίτι, αναθρέφει παιδιά, τώρα θα δουλεύει ως τα 67; Ποια από εμάς υπομένει κάτι τέτοιο;» διερωτήθηκε η υπαρχηγός του Πολωνικού Εργατικού Κόμματος, Ελσμπιέτα Φόρναλτσικ.

Οι πρωθυπουργικές παραινέσεις να μεγεθυνθεί ο εργάσιμος βίος προκάλεσαν τριβές και στα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πολωνία, το αγροτικό Λαϊκό Κόμμα, αλλά και το ίδιο το πρωθυπουργικό κόμμα, το Κόμμα της Πλατφόρμας Πολιτών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βάλντεμαρ Πάβλακ είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «επειδή δεν πιστεύει στο σημερινό ασφαλιστικό σύστημα, για τα δικά του γεράματά επαφίεται αποκλειστικά στα παιδιά του».