Η εισαγγελία του Γκροσέτο απέστειλε επτά νέες κλήσεις σε απολογία για την ναυτική τραγωδία του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, το ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε στις 13 Ιανουαρίου κοντά στην ακτή του νησιού Τζίλιο.

Πρόκειται, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, για τέσσερις αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού και τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονταν κοντά στον καπετάνιο Φραντσέσκο Σκετίνο στην γέφυρα του πλοίου την στιγμή της πρόσκρουσης.

Κατά τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πρόκειται για τους: Ρομπέρτο Φεραρίνι (μονάδας αντιμετώπισης κρίσεων Costa Crociere) Mάνφρεντ Ουρσπούνγκερ (επιχειρησιακός αντιπρόεδρος του στόλου) Πάολο Παρόντι (επιθεωρητής) και για τους αξιωματικούς του εμπορικού ναυτικού Αντρέα Μποντζιοβάνι, Ρομπέρτο Μπόσιο, Σίλβια Καρόνικα και Σαλβατόρε Ουρσίνο.

Οι κατηγορίες που τους απαγγέλλονται είναι εξ αμελείας ανθρωποκτονία, ναυάγιο και όψιμη προειδοποίηση της ακτοφυλακής.

Μέχρι τώρα, τα μόνα ονόματα που είχαν εγγραφεί στο κατηγορητήριο, ήταν εκείνα του Φραντσέσκο Σκετίνο και του δεύτερου πλοιάρχου Τσίρο Αμπρόζιο.

Η πλοιοκτήτρια εταιρία Costa Crociere, σε ανακοίνωσή της, εκφράζει «εμπιστοσύνη και αλληλεγγύη προς τους επτά υπαλλήλους της», και δηλώνει βέβαιη ότι «τις αμέσως επόμενες ώρες από την πρόσκρουση του πλοίου σε ύφαλο έδρασαν με επαγγελματισμό και αυταπάρνηση».