Ξεκάθαρο μήνυμα προς το συριακό καθεστώς να σταματήσει την αιματηρή καταστολή στη Συρία σκοπεύουν να στείλουν οι εκπρόσωποι περισσότερων από 50 χωρών, που θα συμμετάσχουν στη διεθνή διάσκεψη της Τύνιδας.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος έχει παρουσιάσει σχέδιο για τη δημοκρατική μετάβαση στη Συρία, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο και άλλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη.

Η Ρωσία, το κύριο στήριγμα του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, η οποία έχει ασκήσει ήδη δύο φορές βέτο μαζί με την Κίνα σε αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν την καταστολή, απέρριψε την πρόσκληση. Η Κίνα, η οποία δεν έχει απαντήσει στην πρόσκληση, εξετάζει ακόμη «τη χρησιμότητα» αυτής της διάσκεψης

«Ο στόχος είναι να εξασκήσουμε τη μέγιστη πίεση επί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ», διευκρίνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ, επαναλαμβάνοντας ότι δεν τίθεται θέμα εξωτερικής επέμβασης στη Συρία.

Οι δυτικές χώρες θα εκφράσουν την υποστήριξή τους προς το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου, που προβλέπει σταδιακή δημοκρατική μετάβαση και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία.