Κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία, αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς εγκατέλειψαν την προσπάθεια να ανακρίνουν επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών (MIT) σχετικά με μυστικές επαφές που είχε στο παρελθόν με κούρδους αντάρτες μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης η οποία επεδίωξε να περιορίσει την έρευνά τους στη MIT.

Στα πρώτα σχόλιά του για την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει τον τερματισμό της σύγκρουσης αυτής που διαρκεί 28 χρόνια, απέρριψε ότι υπάρχει μια σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην αστυνομία, τη δικαστική εξουσία και τη ΜΙΤ, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης και πολιτικοί κύκλοι.

«Δεν υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα σ’ αυτούς τους θεσμούς της χώρας. Αυτό είναι αδύνατο» δήλωσε την Κυριακή ο Ερντογάν μιλώντας μέσω ζωντανής σύνδεσης βίντεο σε συνάντηση του κόμματός του, του AKP, από την κατοικία του στην Κωνσταντινούπολη, όπου αναρρώνει από χειρουργική επέμβαση.

Οι εισαγγελείς ακύρωσαν την κλήτευση του επικεφαλής της MIT, Χακάν Φιντάν, έπειτα από μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία την Παρασκευή που έθεσε εκτός νόμου οποιαδήποτε προσπάθεια να ανακριθεί ο Φιντάν χωρίς τη συναίνεση του Ερντογάν.
Η αντιπολίτευση έχει δηλώσει πως θα προσφύγει στο συνταγματικό δικαστήριο κατά της απόφασης.

Οι εισαγγελείς ήθελαν να θέσουν ερωτήσεις στον Φιντάν και σε άλλους αξιωματούχους σχετικά με μυστικές συνομιλίες που είχε με εκπροσώπους των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) το 2010 στο Όσλο και για τη διείσδυση πρακτόρων της MIT σε μια οργάνωση που συνδέεται με το PKK.