Η «Μάχη των Πορτοκαλιών» είναι ένα φεστιβάλ που διοργανώνεται στην Βόρεια Ιταλία, στην πόλη της Ivrea. Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης, σύμφωνα με την παράδοση, οι συμμετέχοντες οργανώνονται σε ομάδες και επιτίθενται με… πορτοκάλια!

Τα πορτοκάλια μετατρέπονται σε πολεμοφόδια και η μάχη που ξεσπάει είναι ιδιαίτερα σκληρή. Το γνωστό φρούτο, δεν είναι και τόσο αθώο αφού πολλοί από τους συμμετέχοντες αποχωρούν τραυματισμένοι και γεμάτοι μώλωπες από το πεδίο της μάχης.

Ο λόγος για το 3ήμερο φεστιβάλ «Battaglia delle Arance» (Μάχη των Πορτοκαλιών) που όπως κάθε χρόνο το Φεβρουάριο, έτσι και φέτος διοργανώθηκε στην Βόρεια Ιταλία, στην πόλη της Ivrea.

Για την υλοποίηση του φεστιβάλ, 400 τόνοι πορτοκαλιών στάλθηκαν από τις νότιες περιοχές τις χώρας και η μάχη άρχισε. Σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται για σάπια πορτοκάλια που δεν μπορούν να καταναλωθούν και θα πετάγονταν στα σκουπίδια.

Αν και υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με την προέλευση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, υποστηρίζεται ότι πηγή έμπνευσης αποτελεί η δράση των λαϊκών μαζών κατά τον 19ο αιώνα, όταν πετούσαν το φαγητό που έστελνε ο φεουδάρχης.

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, οι συμμετέχοντες χωρίζονται σε 9 ομάδες και εξαπολύουν εναντίον των υπολοίπων, τα πορτοκάλια που μεταφέρονται με άμαξες.

Χιλιάδες θεατές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο προκειμένου να απολαύσουν το θέαμα, φορώντας ένα κόκκινο καπέλο. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι δεν συμμετέχουν στις μάχες προκειμένου να μην μπουν στο στόχαστρο των «ενόπλων» συμμετεχόντων. Φυσικά, δεν αποκλείεται κάποια λανθασμένη βολή να πέσει πάνω τους.