Τουλάχιστον 800 πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μάχες στο Ιράκ και τη Συρία την τελευταία 3ετία, από ενέργειες του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο έκθεση του συνασπισμού που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρότερος από τον απολογισμό που δίνουν οι οργανώσεις που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα.

Η Airwars εκτιμά πως τουλάχιστον 5.961 πολίτες σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού μεταξύ του Αυγούστου του 2014 και του φετινού Οκτωβρίου.

«Εξακολουθούμε να θεωρούμε τους εαυτούς μας υπεύθυνους για πράξεις που μπορεί να προκάλεσαν άθελά μας τραυματισμούς ή θανάτους πολιτών» τονίζει ο συνασπισμός στην έκθεσή του.

Από την έναρξη της επιχείρησης κατά των Ισλαμιστών του ISIS, ο συνασπισμός έχει προχωρήσει σε περισσότερα από 28.000 χτυπήματα και έχει λάβει περισσότερες από 1.790 αναφορές για πιθανές απώλειες ζωών πολιτών.

Επεξεργάζεται ακόμα 695 αναφορές για θανάτους πολιτών από επιδρομές του στο Ιράκ και τη Συρία, αν και, όπως τονίζει, κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί για να αποφεύγονται τέτοια περιστατικά.