Με αυστηρά μέτρα ασφαλείας σε ισχύ το Ναϊρόμπι προετοιμάζεται για την ορκωμοσία του προέδρου Ουχούρου Κενυάτα, στη δεύτερη θητεία του.

Περισσότεροι από είκοσι επικεφαλής χωρών ή υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αναμένεται να παραστούν στην τελετή ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ράιλα Οντίνγκα, ο οποίος είχε καλέσει σε μποϊκοτάζ της επανάληψης των εκλογών, καλεί τον κόσμο να διαδηλώσει παρά την αστυνομική απαγόρευση.

Οι προεδρικές εκλογές του Αυγούστου ακυρώθηκαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κένυας με την επίκληση «ανωμαλιών» ενώ στην επανάληψή τους τον Οκτώβριο ο Κενυάτα επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό 98% κι ενώ η συμμετοχή έφτασε μόλις το 39%.

Στην τελετή της ορκωμοσίας, που θα γίνει σε στάδιο της πρωτεύουσας της Κένυας, στο Ναϊρόμπι, οι αρχές αναμένουν  περίπου 60.000 πολίτες και ήδη έχουν τοποθετηθεί απ’ έξω γιγαντοοθόνες για όσους δεν καταφέρουν να μπουν.

Μεταξύ άλλων αναμένεται να παραστούν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, ο πρέοδρος της Ουγκάντας Γιοβέρι Μουσεβένι αλλά και ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Κεγκάμε.

Η αντιπολίτευση καλεί τους οπαδούς της να μποϊκοτάρουν την ορκωμοσία και να κάνουν πορεία διαμαρτυρίας στη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους μετά τις εκλογές του Αυγούστου. Η αστυνομία πάντως έχει απαγορεύσει κάτι τέτοιο.