Θύμα «τραπεζικής φάτουα» χαρακτήρισε τον εαυτό της η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, μετά το κλείσιμο των τραπεζικών της λογαριασμών, αλλά και εκείνων του κόμματός της. «Πρόκειται για απόφαση να φιμώσουν το κόμμα της αντιπολίτευσης», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η 49χρονη πολιτικός πρόσθεσε ότι θα στραφεί δικαστικώς εναντίον τους.

Η δεύτερη των τελευταίων προεδρικών εκλογών στη Γαλλία κατήγγειλε τις τράπεζες επειδή αρνήθηκαν να της χορηγήσουν δάνεια για τις ανάγκες της προεκλογικής της εκστρατείας και κατηγόρησε τους τραπεζίτες της για «πολιτική δίωξη», μετά την απόφασή τους να κλείσουν τους λογαριασμούς της ίδιας (τον έναν που διατηρούσε για 25 χρόνια) και του κόμματός της.

Από την πλευρά του, το κόμμα της καταγγέλλει ότι η Societe Generale έκλεισε τους λογαριασμούς του και ότι όταν η τράπεζα διέταξε τη θυγατρική της, την Credit du Nord, να διαχειριστεί έναν λογαριασμό της Λεπέν, η τράπεζα αρνήθηκε να επεξεργαστεί πληρωμές από επιταγές και πιστωτικές κάρτες.

Χθες, Τρίτη, η Societe Generale ανακοίνωσε ότι δεν της επιτρέπεται να σχολιάσει, εξαιτίας του τραπεζικού απορρήτου, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχει παραβιάσει τους κανονισμούς. Όσο για την HSBC, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο όταν της ζητήθηκε σήμερα από το Reuters. Καμία από τις δύο αυτές τράπεζες δεν έχει επιβεβαιώσει ή διαψεύσει το κλείσιμο των λογαριασμών της Λεπέν ή του Εθνικού Μετώπου, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Εθνικό Μέτωπο δαπάνησε 12,5 εκατ. ευρώ μόνο για την προεκλογική του εκστρατεία. Στη Γαλλία επιτρέπεται στις τράπεζες να αποφασίζουν μονομερώς το κλείσιμο λογαριασμών με έγκαιρη ειδοποίηση και χωρίς να υποχρεούνται να αιτιολογήσουν την απόφασή τους. Αλλά, είναι δικαίωμα κάθε πολίτη να διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό και ο καθένας μπορεί να ζητήσει από την Τράπεζα της Γαλλίας να ορίσει μια τράπεζα που θα υποχρεωθεί να του ανοίξει λογαριασμό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.