Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας απέρριψε σήμερα δύο νομοσχέδια που ακύρωναν τις καταδίκες για «κατάχρηση εξουσίας», η υιοθέτηση των οποίων θα επέτρεπε την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, που τον περασμένο Οκτώβριο καταδικάστηκε σε κάθειρξη επτά ετών.

Βουλευτές προσκείμενοι στην Τιμοσένκο κατέθεσαν τα δύο νομοσχέδια αλλά δεν εξασφάλισαν την υποστήριξη της πλειοψηφίας (226 ψήφοι) αφού το ένα υπερψηφίστηκε μόνο από 155 βουλευτές και το άλλο από 157.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, είχε δηλώσει ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί μια «ατμόσφαιρα αυξανόμενης δυσπιστίας» απέναντι στην Ουκρανία, με αφορμή την καταδίκη της Τιμοσένκο.

Η αντιπολίτευση έχει επιχειρήσει κατ’ επανάληψη να τροποποιήσει τον ποινικό κώδικα για να μειωθούν οι ποινές που προβλέπονται για το αδίκημα της «κατάχρησης εξουσίας», ώστε να αποφυλακιστεί η πρώην πρωθυπουργός. Ο Αλεξάντρ Εφρέμοφ, στέλεχος του κυβερνώντος Κόμματος των Επαρχιών, επανέλαβε σήμερα ότι ο νόμος δεν θα αλλάξει προκειμένου να ωφεληθεί «μόνο ένα άτομο».

Η Τιμοσένκο κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι ενορχήστρωσε τη δικαστική δίωξή της για να την αποκλείσει από την πολιτική σκηνή.