Φωτιές κατάφερε να ανάψει και πάλι στο αρνητικά φορτισμένο πολιτικό σκηνικό της Αυστραλίας, ο αρχηγός των Πράσινων, γερουσιαστής, Μπομπ Μπράουν, ισχυριζόμενος ότι η κριτική ορισμένων κατά της πρωθυπουργού, Τζούλια Γκίλαρντ, είναι σεξιστική και πηγάζει από το φύλο της.

«Μέρος της κριτικής που δέχεται η πρωθυπουργός δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα, είναι σεξιστική, άδικη και υπερβολική και γίνεται από ορισμένους γιατί είναι γυναίκα», πρόσθεσε ο αρχηγός των Οικολόγων, το κόμμα του οποίου στηρίζει την κυβέρνηση.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται και αρκετές γυναίκες που κατέχουν διάφορα αξιώματα, υποστηρίζοντας ότι μέρος της κριτικής που δέχεται η Γκίλαρντ προέρχεται από το γεγονός ότι είναι γυναίκα.

Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι γυναίκες που λένε ότι η κριτική που δέχεται είναι δίκαιη και δεν έχει να κάνει με το φύλο της. Αναφερόμενη στο θέμα η επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αυστραλίας, Χίδερ Ρίνταουτ, είπε ότι οι γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις στην κοινωνία αντιμετωπίζονται συνήθως διαφορετικά από τους άνδρες. «Κατά τη γνώμη μου», πρόσθεσε, «η Τζούλια Γκίλαρντ δεν χρειάζεται τη συμπάθεια κανενός, ούτε αναζητά δικαιολογίες. Είναι αρκετά δυνατή γυναίκα και έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό της».

Για το ίδιο θέμα, η πρώην γερουσιαστής του κόμματος των Αυστραλών Δημοκρατών, Λιν Άλισον, δήλωσε ότι η ερώτηση «πόσο έχεις κλάψει στη ζωή σου» που έγινε στην Τζούλια Γκίλαρντ, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συνέντευξης, είναι ενδεικτική για τη διαφορετική μεταχείριση που υφίσταται λόγω του ότι είναι γυναίκα.

«Ποτέ μέχρι τώρα», πρόσθεσε η πρώην γερουσιαστής, «δεν είχαν ρωτηθεί για το πόσο έχουν κλάψει οι άνδρες πρωθυπουργοί της χώρας». Την ακριβώς αντίθετη άποψη διατύπωσε η υπαρχηγός του κόμματος των Φιλελευθέρων και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών, Τζούλι Μπίσοπ, τονίζοντας ότι η κριτική που ασκείται στη Γκίλαρντ, δεν οφείλεται στο γεγονός ότι είναι γυναίκα, αλλά στο ότι αθέτησε τις υποσχέσεις που έδωσε στους Αυστραλούς ψηφοφόρους.

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει βελτίωση της δημοτικότητας της αυστραλής πρωθυπουργού και του Εργατικού κόμματος. Σύμφωνα όμως με την ίδια δημοσκόπηση, ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός Φιλελευθέρων-Εθνικών προηγείται και αν γινόταν τώρα εκλογές θα τις κέρδιζε άνετα. Η πρωθυπουργός πιστεύει πως με σκληρή δουλειά το κλίμα μπορεί να ανατραπεί και να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές.