Αιφνιδιαστικά επισκέπτεται σήμερα την πρωτεύουσα της Σομαλίας, το Μογκαντίσου, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ.

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, του οποίου είχε προηγηθεί τον Αύγουστο ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το Δεκέμβριο ο επικεφαλής του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Σομαλίας Σαρίφ Σέιχ Άχμεντ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι ενισχυμένα σήμερα στο Μογκαντίσου. Οι εξεγερμένοι ισλαμιστές της οργάνωσης Σεμπάμπ, οι οποίοι θέλουν να ανατρέψουν την εύθραυστη μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, εγκατέλειψαν τον Αύγουστο τις θέσεις – κλειδιά που κατείχαν στην πρωτεύουσα. Όμως το Μογκαντίσου παραμένει στόχος τακτικών επιθέσεων με χειροβομβίδες ή με παγιδευμένα οχήματα.

Η επίσκεψη του Χέιγκ πραγματοποιείται τρεις εβδομάδες πριν από μια διεθνή διάσκεψη με θέμα τη Σομαλία που θα διεξαχθεί στο Λονδίνο. Η διάσκεψη, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου, έχει στόχο να συντονίσει τη διεθνή πολιτική στη Σομαλία, ανακοίνωσε στα τέλη Δεκεμβρίου η βρετανική κυβέρνηση.