Συζητήσεις με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας- FPO για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα έχει ο Αυστριακός Σεμπάστιαν Κουρτς, το κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Η ενέργειά του αυτή φέρνει ακόμα πιο κοντά την επιστροφή του αντιμεταναστευτικού κόμματος στην κυβέρνηση, έπειτα από μια δεκαετία στην αντιπολίτευση.

Όπως μεταδίδει το Reuters, έχοντας κερδίσει τις εκλογές με ποσοστό 31,5%, το κόμμα του Κουρτς δεν έχει αυτονομία και χρειάζεται έναν κυβερνητικό εταίρο για να συμπληρώσει τις απαραίτητες έδρες στην αυστριακή βουλή και να συγκροτήσει σταθερή κυβέρνηση. Μόνο δύο κόμματα έχουν αποσπάσει αρκετές έδρες για να μπορεί ο Κουρτς να πετύχει τον στόχο αυτό: οι Σοσιαλδημοκράτες και το FPO.

«Έτσι, αποφάσισα να καλέσω τον Χάινζ- Καρλ Στράχε και το FPO να λάβουν μέρος στις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού» δήλωσε ο Κουρτς σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας πως το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας είναι «ένα καλό plan B» αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις.