Ο πιθανός επόμενος καγκελάριος της Αυστρίας, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, επιθυμεί οι συνομιλίες για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης να μη διαρκέσουν περισσότερο από δύο μήνες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του σε εφημερίδα που δημοσιεύεται σήμερα.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος της Αυστρίας έδωσε το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης στον συντηρητικό ηγέτη Κουρτς, το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του οποίου εξασφάλισε το 31,5% των ψήφων κατά τις βουλευτικές εκλογές την περασμένη εβδομάδα.

«Οι Αυστριακοί αναμένουν να υπάρξει γρήγορα μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση που θα αναλάβει έργο», φέρεται να δήλωσε ο Κουρτς στην εφημερίδα Kronen Zeitung. «Αυτό σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν σε λιγότερες από 60 μέρες».

Όπως ανέφερε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Κουρτς πραγματοποίησε προεκλογική εκστρατεία, η οποία ακολούθησε μια σκληρή γραμμή απέναντι στο μεταναστευτικό, παρόμοια με εκείνη του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας (FPO), με παραδοσιακά συντηρητικές θέσεις όμως όπως η μείωση των φόρων.

Για τον σχηματισμό του συνασπισμού του, μόνο δύο από τα κοινοβουλευτικά κόμματα της Αυστριας–οι Σοσιαλδημοκράτες (SPO) και το FPO– διαθέτουν αρκετές έδρες για να δώσουν πλειοψηφία στον Κουρτς αν συνεργαστούν με το OVP.

Προς το παρόν ο Κουρτς πραγματοποιεί έναν πρώτο γύρο συνομιλιών με τους ηγέτες όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου με τελευταία τη συνάντηση με τον απερχόμενο καγκελάριο Κρίστιαν Κερν, τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, που θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα.

Σε άλλη του συνέντευξη στην ταμπλόιντ εφημερίδα Oesterreich, ο Κουρτς είπε ότι το κόμμα του έχει κοινό έδαφος με το FPO και ότι είχε ήδη εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ηγέτη του FPO Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

«Στη συνομιλία που είχα με τον Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, είχα επίσης την εντύπωση ότι έχει την σφοδρή επιθυμία για να επιφέρει αλλαγή και διαθέτει κίνητρο για δημιουργία», δήλωσε ο Κουρτς στο OE24.

«Αλλά σήμερα θα ολοκληρώσω τις συνομιλίες αυτές και έπειτα θα ξεκινήσω της διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό συνασπισμού με έναν εταίρο».