Πρόσθεσε το Newsbeast στις προτεινόμενες πηγές σου στη Google

Στη δικαιοσύνη σκέφτεται να προσφύγει το Ιράκ εκ μέρους των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από αμερικανούς στρατιώτες σε σφαγή το 2005, μία ημέρα αφότου έγινε γνωστό πως ο τελευταίος από τους αμερικανούς στρατιώτες που ενέχονται σε αυτή την τραγωδία δε θα εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Στις 19 Νοεμβρίου 2005, 24 Ιρακινοί, ανάμεσά τους και δύο παιδιά, σκοτώθηκαν σε ένα από τα πιο ειδεχθή επεισόδια βίας που αποδίδεται στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, προκαλώντας την παγκόσμια κατακραυγή.

«Θα αναζητήσουμε τα νομικά μέσα για να διαφυλάξουμε τα δικαιώματα των αθώων πολιτών που σκοτώθηκαν στο συμβάν» δήλωσε ο Άλι αλ Μουσάουι, σύμβουλος του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι.

Ο λοχίας Φρανκ Βούτεριτς, ο τελευταίος αμερικανός στρατιώτης που κατηγορούνταν για ανθρωποκτονία στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής για την οποία όλοι οι άλλοι κατηγορούμενοι έχουν αθωωθεί, καταδικάστηκε σε 90 ημέρες φυλάκιση από στρατοδικείο, όμως δεν θα εκτίσει την ποινή του σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δικηγόροι του με την υπεράσπιση.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο οι αμερικανοί στρατιώτες θέλησαν να εκδικηθούν το θάνατο ενός συναδέλφου τους, που είχε σκοτωθεί από βόμβα στην Χαντίθα, και επιτέθηκαν εναντίον ενόπλων που κρύβονταν σε σπίτια αμάχων.

«Η απόφαση δεν αρμόζει στο έγκλημα» πρόσθεσε ο Μουσάουι.