Στην Μόσχα κυκλοφόρησε φωτογραφικό άλμπουμ με μοναδικές φωτογραφίες που δείχνουν τις καταστροφές που είχε υποστεί το Κρεμλίνο το 1917, από την χρήση βαρέος πυροβολικού που έκαναν οι μπολσεβίκοι , στην προσπάθεια τους να εδραιώσουν την εξουσία τους.

rus1 rus9

Οι δεκάδες αυτές φωτογραφίες, που είναι μοναδικές, και πολλές από αυτές βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, δείχνουν τις καταστροφές που υπέστη το Κρεμλίνο από βομβαρδισμούς το 1917. ¨Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της παρουσίασης του άλμπουμ, στην αίθουσα του Πατριαρχικού Ανακτόρου, η γενική διευθύντρια των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας , Ελένα Γκαγκάρινα, η ειδική αυτή έκδοση κυκλοφόρησε με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

rus3 rus2

Η έκδοση του άλμπουμ που έχει τίτλο «Το Κρεμλίνο της Μόσχας μετά τα πυρά πυροβολικού του 1917», «περιλαμβάνει δεκάδες φωτογραφίες και αποσπάσματα από ντοκουμέντα, που επιβεβαιώνουν τις καταστροφές που υπέστησαν τα κτίρια εντός του Κρεμλίνου, κατά την διάρκεια των μαχών που επακολούθησαν μετά την ανατροπή της εξουσίας από τους μπολσεβίκους. Όπως επεσήμανε η Γκαγκάρινα, όλοι μας είχαμε μάθει στο σχολείο, πως τα σύμβολα της Οκτωβριανής Επανάστασης ήταν οι κανονιοβολισμοί του θωρηκτού ‘Αβρόρα» και η έφοδος στα χειμερινά Ανάκτορα, «ωστόσο όπως αποδείχθηκε, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι στο κέντρο της Μόσχας στα χρόνια της επανάστασης διαδραματίσθηκαν άλλα γεγονότα».

rus5 rus4

«Η χρήση βαρέος πυροβολικού, εξασφάλισε την στρατηγική υπεροχή και την νίκη στους μπολσεβίκους, αλλά τα πυρά που έριξαν ενάντια στο ρωσικό αυτό μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού, προκάλεσαν μια οδυνηρή εντύπωση. Από τα βλήματα υπέστησαν ζημιές όλα τα μνημεία του Κρεμλίνου», δήλωσε η γενική διευθύντρια των Μουσείων του Κρεμλίνου.

rus7 rus6

Μερικά από αυτά μνημεία αυτά που επέζησαν «τραυματισμένα» των ομοβροντιών εκείνων των πρώτων ημερών της Επανάστασης , κατεδαφίστηκαν μετέπειτα και στην θέση του ανεγέρθησαν κτίρια της σοβιετικής αρχιτεκτονικής. Ο Αντρέι Μπατάλοφ υποδιευθυντής των Μουσείων του Κρεμλίνου της Μόσχας αρμόδιος για την επιστημονική έρευνα, θεωρεί ότι «Τα πυρά που δέχθηκε το Κρεμλίνο το 1917 ήταν ο προπομπός για όλα τα δεινά που υπέστη το όλο αρχιτεκτονικό συγκρότημα στις δεκαετίες του 1920 -1930».

rus11 rus10

Όπως είπε η διευθύντρια των Μουσείων του Κρεμλίνου Ελένα Γκαγκάρινα, το 1917 ο Δήμος της Μόσχας ήθελε να συγκεντρώσει τις φωτογραφίες που είχαν σχέση με τις εχθροπραξίες στο Κρεμλίνο και να εκδώσει ένα σχετικό βιβλίο, αλλά δεν το επέτρεψαν οι μπολσεβίκοι. Στη συνέχεια όμως ο επίσκοπος Καμτσάτσκι ( εν συνεχεία μητροπολίτης) Νέστωρ, εξέδωσε μια εικονογραφημένη μπροσούρα με το θέμα αυτό, αλλά ένα μεγάλο τμήμα των αντιτύπων που κυκλοφόρησαν κατασχέθηκε ενώ ο μητροπολίτης υπέστη διώξεις.

rus8 rus12 rus13

Στο άλμπουμ των φωτογραφιών που εκδόθηκε, συμπεριελήφθησαν φωτογραφίες που ελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1917. Στον πρόλογο του άλμπουμ, γίνονται αναφορές στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο διάστημα από την 25 Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου του 1917, ενώ όλες οι αναφορές και τα στοιχεία προέρχονται από πολλές πηγές, περιλαμβανομένων και μαρτυριών ανθρώπων που συμμετείχαν στα γεγονότα με την μία ή την άλλη πλευρά.