Η ιστορία της τέχνης έχει να αφηγηθεί αρκετές κλοπές έργων γνωστών καλλιτεχνών, προκαλώντας αναστάτωση και άπειρες συζητήσεις μεταξύ των ειδικών. Μεταξύ των πιο διάσημων είναι η «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, οι δύο πίνακες του Ρενουάρ και «Η Κραυγή» του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ.

Την 21η Αυγούστου του 1911, ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες παγκοσμίως, η Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι εκλάπη μέσα από το Μουσείο του Λούβρο από έναν ιταλό υπάλληλο του μουσείου. Αρκετούς μήνες μετά οι αρχές ανακάλυψαν πως ο υπάλληλος είχε κρύψει κάτω από την μπλούζα του τον ανεκτίμητης αξίας πίνακα.

Μία συμμορία ληστών υπό την απειλή όπλων μπήκε στο Εθνικό Μουσείο της Στοκχόλμης και αφαίρεσε από το εσωτερικό του δύο πίνακες του Ρενουάρ και έναν πίνακα του Ρέμπραντ. Μέχρι το 2005 και τα τρία έργα είχαν επιστρέψει στο μουσείο.

Η «Κραυγή» του νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνχ εκλάπη από το Μουσείο Μουνχ της Νορβηγίας το 2004 κατά τη διάρκεια ένοπλης ληστείας. Ο πίνακας επέστρεψε στο μουσείο 2 χρόνια μετά.