Η Ισπανία ζει «μια από τις δυσκολότερες στιγμές της», υποστήριξε σήμερα η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Γερουσία, με έναν γερουσιαστή να φωνάζει το σύνθημα «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία».

Μιλώντας λίγα λεπτά πριν από την πολυαναμενόμενη ομιλία του Καταλανού ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, η Σοράγια Σάενθ δε Σανταμαρία απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο διεθνούς μεσολάβησης, όπως επιθυμεί η Βαρκελώνη, για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο.

«Δεν υπάρχει θέση για μεσολάβηση μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας, μεταξύ του νόμου και της ανυπακοής, μεταξύ της δημοκρατίας και της τυραννίας» είπε η Σανταμαρία, εκτιμώντας ότι η Ισπανία, που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κρίση των τελευταίων 40 ετών, βιώνει «μια από τις σημαντικότερες και δυσκολότερες στιγμές της».

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε με αυτόν τον τρόπο στον Καταλανό εθνικιστή βουλευτή Ζουζέπ Λουίς Κλέριες, ο οποίος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπέρ της ανεξαρτησίας, φωνάζοντας: Visca Catalunya lliure! (σ.σ. «Ζήτω η ελεύθερη Καταλονία» στα καταλανικά).

Η ισπανική κυβέρνηση θεωρεί ως μη γενόμενο το «δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία, που είχε απαγορευτεί από τη δικαιοσύνη.