Στις 15 Απριλίου θα ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις πρώτες προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ, όπως δήλωσε μέλος του Ανώτερου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ).

Ο στρατός έχει υποσχεθεί να παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς μετά τις προεδρικές εκλογές τον Ιούνιο, αν και διαδηλωτές αξιώνουν το ΑΣΕΔ να εγκαταλείψει την εξουσία νωρίτερα. Ο στρατηγός Μόχσεν Φανγκάρι έκανε τη δήλωση σε αιγυπτιακό τηλεοπτικό σταθμό που την αναμετέδωσε στον ιστότοπό του.

Ο Μουμπάρακ είχε κερδίσει στις πρώτες εκλογές που έγιναν στην Αίγυπτο με τη συμμετοχή περισσοτέρων του ενός υποψηφίου το 2005, σε μια διαδικασία που είχε αμαυρωθεί από σειρά παρατυπιών και έγινε υπό όρους που ουσιαστικά απέτρεπαν τη νίκη οποιουδήποτε άλλου.

Ο Σάγιεντ ελ Μπαντάουι, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Ουάφντ, είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα θα διεξαχθεί την 15η Μαΐου και οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν την 20ή Ιουνίου, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχουν ανακοινώσει οι ένοπλες δυνάμεις.