Ιδιαίτερα επιφυλακτική είναι η Ιαπωνία στο θέμα των κυρώσεων που πρότειναν οι ΗΠΑ στις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου, τόνισε ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Κοϊτσίρο Γκέμπα, ο οποίος δικαιολόγησε την στάση αυτή εξαιτίας του κινδύνου μεγάλης αύξησης της τιμής του αργού.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν την επιβολή κυρώσεων. Πιστεύουμε ότι πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στη λήψη αυτών των μέτρων», τόνισε ο Γκέμπα, μετά τη συνάντησή του με τον γάλλο ομόλογό του Αλέν Ζιπέ.

Οι δηλώσεις του Γκέμπα έρχονται σε αντίθεση με αυτές του ιάπωνα υπουργού Οικονομικών Τζουν Αζούμι, ο οποίος ανακοίνωσε χθες πως η χώρα του «θα πάρει το συντομότερο δυνατόν αποτελεσματικά μέτρα για να μειώσει το ποσοστό του ιρανικού πετρελαίου στις εισαγωγές της».

Σε ερώτηση σχετικά με την διάσταση απόψεων που διαφαίνεται, ο Γκέμπα υπογράμμισε ότι «εξετάζουν στη κυβέρνηση το θέμα αυτό για να καταλήξουμε σε μια κοινή θέση».

Η Ιαπωνία εισάγει το 9% ως 10% του πετρελαίου της από το Ιράν.

«Η κατάσταση με τα πυρηνικά στο Ιράν είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και σοβαρή» παραδέχτηκε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών επισήμανε, τέλος, πως ένα τέτοιο εμπάργκο “μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στην ιαπωνική οικονομία, αλλά και στην παγκόσμια”.