Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια

Πώς συνδέονται με την ύπαρξη εξωγήινης ζωής


ΚΟΣΜΟΣ
12:19
28/09/2017
Ενδείξεις για ύπαρξη ζωής πριν από τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια
4
loading

Ιάπωνες επιστήμονες βρήκαν σε καναδικά πετρώματα ηλικίας 3,95 δισεκατομμυρίων ετών πρώιμες ενδείξεις ζωής. Αν όντως πρόκειται για κάτι τέτοιο -που πρέπει να επιβεβαιωθεί από άλλους επιστήμονες, οι οποίοι ήδη μελετούν τα στοιχεία και εκφράζουν αμφιβολίες για την ακρίβεια της χρονολόγησης και των συμπερασμάτων της έρευνας- αντιπροσωπεύουν ίσως τους αρχαιότερους μικροοργανισμούς που έχουν ποτέ βρεθεί πάνω στον πλανήτη Γη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσουγιόσι Κομίγια του Πανεπιστημίου του Τόκιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature» και την οποία αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποίησαν ισοτοπική ανάλυση άνθρακα από ιζηματογενή πετρώματα στην περιοχή Σαγκλέκ Μπλοκ στο βόρειο Λαμπραντόρ.

Αφού έκαναν μια λεπτομερή γεωλογική ανάλυση και χρονολόγηση των πετρωμάτων, εκτιμώντας ότι έχουν ηλικία σχεδόν τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, ανέλυσαν γραφίτη (μια ορυκτή μορφή του άνθρακα) από αυτά τα πετρώματα και συμπέραναν ότι αυτός έχει βιολογική προέλευση. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε, επειδή οι αναλογίες των ισοτόπων άνθρακα σε αυτά τα πετρώματα είναι παρόμοιες με τις αναλογίες στους έμβιους οργανισμούς.

Οι μικροοργανισμοί ευνοούν την ελαφρύτερη μορφή άνθρακα (άνθρακας-12) έναντι της βαρύτερης (άνθρακας-13) και, όταν πεθαίνουν, μπορεί να ορυκτοποιηθούν και να σχηματίσουν πετρώματα, τα οποία φέρουν τα ίχνη της βιολογικής προέλευσής τους, γι' αυτό λέγονται βιογενή. Παραμένει, πάντως, άγνωστο τι είδους μικροοργανισμοί άφησαν το γεωχημικό αποτύπωμά τους, κάτι που μπορεί να αποκαλύψουν οι μελλοντικές έρευνες.

Η Γη σχηματίσθηκε πριν από περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια και οι ωκεανοί δημιουργήθηκαν πριν από 4,3 δισ. χρόνια. Το πότε ακριβώς έκανε την εμφάνισή της η ζωή, παραμένει άγνωστο και σημείο επιστημονικής διαμάχης.

Οι ενδείξεις για την ύπαρξη ζωής στην αρχέγονη Γη είναι πολύ σπάνιες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να βρεθούν σήμερα πάνω στον πλανήτη μας -και μάλιστα σε καλή κατάσταση- αρχαία πετρώματα ηλικίας 3,6 έως 4 δισεκατομμυρίων ετών.

Τα αρχαιότερα έως τώρα ίχνη γραφίτη πιθανής βιολογικής προέλευσης έχουν ανακαλυφθεί σε ιζηματογενή πετρώματα ηλικίας 3,7 έως 3,8 δισ. ετών στην περιοχή Ιζούα της νοτιοδυτικής Γροιλανδίας. Σε ακόμη παλαιότερα πετρώματα, περίπου τεσσάρων δισεκατομμυρίων ετών, στον Καναδά και στη Γροιλανδία, στο παρελθόν δεν είχαν βρεθεί ίχνη ζωής, όπως αυτά που τώρα πιστεύουν ότι βρήκαν οι Ιάπωνες ερευνητές.

Μετά και τα νέα ευρήματα, ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν πλέον πιθανό ότι η αρχέγονη ζωή αναπτύχθηκε στη Γη πριν από τουλάχιστον τέσσερα δισεκατομμύρια χρόνια, σε μια κατακλυσμική περίοδο, στη διάρκεια της οποίας ο πλανήτης μας βομβαρδιζόταν από αστεροειδείς και κομήτες (ο λεγόμενος «Ύστερος Βαρύς Βομβαρδισμός», που κράτησε έως πριν από 3,8 δισ. έτη), σε βαθμό που η επιφάνεια του πλανήτη μας μάλλον θα ήταν λιωμένη. Ακραίες εποχές, ακόμη και για σκληροτράχηλα βακτήρια.

Αν όμως, όντως, τα κατάφεραν στην τότε εχθρική Γη, μπορεί κάλλιστα να τα έχουν καταφέρει προ καιρού και σε άλλους εχθρικούς πλανήτες και αυτό δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες στους αστροβιολόγους ότι είναι θέμα χρόνου να βρουν εξωγήινους έμβιους οργανισμούς.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Χρονοταξιδιώτης_5000

  Το γεγονός πως το σύμπαν σφύζει από ζωή είναι κάτι απόλυτα λογικό και σύμφωνο με τις πιθανότητες, δεν συζητιέται καν αντίθετο ενδεχόμενο πλέον, τέτοια ευρήματα αποτελούν πολύ καλές ενδείξεις...κάποια στιγμή βέβαια θα έρθει και η ώρα της απόδειξης με την πρώτη άμεση επαφή των ανθρώπων με κάποιον εξωγήινο πολιτισμό, το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο είναι έτοιμος ο άνθρωπος για κάτι τέτοιο...

 2. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε!

  Ο μπαμπάς. (Για όσους πιστεύουν ότι ο άνθρωπος προέρχεται από τα ζώα και ότι αυτό έχει αποδειχτεί «επιστημονικά»)

  http://tinyurl.com/y95xwnus

 3. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε!

  ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:

  1) ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ :

  2) Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΙΗΝΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ :

  3) ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ:

  4) ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΛΗ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΖΩΗ ΣΤΟ ΣΥΜΠΑΝ. Ο ΘΕΟΣ ΟΜΩΣ ΟΡΙΖΕΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ :

  5) Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ή ΤΥΧΑΙΑ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΙΔΩΝ ΑΠΟ ΕΝ ΕΙΔΟΣ ΣΕ ΑΛΛΟ ; ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ;

  6) ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΠΙΟ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ:

  7) ΤΙ ΛΕΝΕ ΔΙΑΣΗΜΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Ή ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ;

  8) ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟ ;

  Την επιστολή μου μπορείτε να την διαβάσετε

  πατώντας http://tinyurl.com/ybekewhj

 4. avatar Δες 3w erotiseisapantiseis.gr Μόνο ο Ιησούς μπορεί να δώσει αιώνια ζωή, διότι αναστήθηκε!

  1) Από την εμπειρία μου ένας βασικός λόγος που πολλοί άνθρωποι δεν πιστεύουν στον Θεό , στην ανάσταση του Ιησού Χριστού και στην θεοπνευστία της Αγίας Γραφής είναι γιατί έχουν αποδειχτεί σαν αληθινά και σαν επιστημονικά λάθος υποθέσεις και αντιεπιστημονικές θεωρίες που όμως παρουσιάζονται στους ανθρώπους με τέτοιο τρόπο σαν να είναι αληθινά γεγονότα και να έχουν αποδειχτεί. Σαν τέτοια θέματα θα αναφέρω το: πώς δημιουργήθηκε η ζωή και ο άνθρωπος αν είναι δηλαδή δημιουργία ή προερχόμαστε από την εξέλιξη των ειδών, το πως δημιουργήθηκε το σύμπαν και τέλος αν υπάρχουν εξωγήινοι ;

  Έτσι έγραψα μια επιστολή που δίνω όσο το δυνατόν πειστικές και τεκμηριωμένες αποδείξεις ότι τα πράγματα είναι έτσι που τα λέει η Αγία Γραφή και πως όλοι μας είμαστε δημιουργήματα του Θεού και του Ιησού Χριστού και μια μέρα όλοι μας θα δώσουμε λόγο για τα πράγματα που κάναμε αλλά και αυτά που έπρεπε να κάνουμε και δεν κάναμε.

  Την επιστολή μου μπορείτε να την διαβάσετε

  πατώντας http://tinyurl.com/ybekewhj ή

  https://drive.google.com/open?id=0BxqNuroMBjiYS2RLUzMwdUZKelk

  ΤΑ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ:

  1) ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ :

  2) Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΞΩΓΙΗΝΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΩ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ :

  3) ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΓΗΣ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει