O κουβανός ιστορικός ηγέτης Φιντέλ Κάστρο πρότεινε σήμερα να εκλεγεί στο Λευκό Οίκο ένα «ρομπότ» που θα διαδεχτεί τον Μπαράκ Ομπάμα, σε περίπτωση απουσίας ενός υποψηφίου «ικανού να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα έθετε τέλος στο ανθρώπινο γένος».

«Δεν είναι προφανές ότι το χειρότερο από όλα είναι η απουσία στον Λευκό Οίκο ενός ρομπότ, ικανού να κυβερνά τις Ηνωμένες Πολιτείες και να αποτρέψει έναν πόλεμο που θα έθετε τέλος στην ζωή του είδους μας;», διερωτάται ο 85χρονος Φιντέλ Κάστρο, σε ένα από τα άρθρα του που δημοσιεύει τακτικά στον επίσημο κουβανικό Τύπο.

Στο άρθρο του που τιτλοφορείται «ο καλύτερος πρόεδρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», ο Φιντέλ Κάστρο, που αποχώρησε από την εξουσία το 2006 για λόγους υγείας, υποστηρίζει «ότι περίπου το 90% των Αμερικανών εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, κυρίως οι ισπανόφωνοι, οι μαύροι και ο αυξανόμενος αριθμός των νεόπτωχων της μεσαίας τάξης, θα ψήφιζε το ρομπότ».

Για τον Ομπάμα, «που είναι απελπιστικά βυθισμένος στην αναζήτηση της επανεκλογής του», σημειώνει ο πατέρας της κουβανικής επανάστασης, «τα όνειρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ βρίσκονται χιλιάδες έτη φωτός μακρύτερα από τον πλησιέστερο κατοικημένο πλανήτη».

«Ακόμη δε χειρότερα, ο οποιοσδήποτε από τους Ρεπουμπλικάνους υποψήφιους για την προεδρία ή ηγέτης του κινήματος του τσαγιού, φέρνει μαζί του περισσότερα πυρηνικά όπλα από ότι ιδέες για την ειρήνη», προσθέτει ο Φιντέλ Κάστρο.

Σε προηγούμενα άρθρο του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, ο Φιντέλ Κάστρο εκτιμούσε ότι ο κόσμος κινείται «αδυσώπητα» προς την άβυσσο.

«Πολλοί κίνδυνοι μας απειλούν, αλλά δύο από αυτούς, ο πυρηνικός πόλεμος και η κλιματική αλλαγή, είναι καθοριστικής σημασίας και πολύ μακριά από το να έχουν λυθεί, έγραφε τότε ο πρώην πρόεδρος της Κούβας, ενώ έκρινε ότι «το να ομιλεί για μια “αδυσώπητη” πορεία (προς την άβυσσο) θα μπορούσε πιθανότατα να είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα».