Καταστροφικό ήταν το πέρασμα του τυφώνα Μαρία από τη Δομίνικα, νησιωτική χώρα της Καραϊβικής, τα ξημερώματα. Πολλές στέγες ξεκόλλησαν από τα σπίτια, από τους ισχυρούς ανέμους του τυφώνα- ενώ καταστροφές υπέστη και το σπίτι του πρωθυπουργού της χώρας Roosevelt Skerrit, όπως και το γραφείο του.

«Χάσαμε ό,τι μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν και να αντικαταστήσουν. Ο μεγαλύτερος φόβος μου είναι το να έχουμε το πρωί νέα για σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους από τις κατολισθήσεις» έγραψε στο Facebook.

Τα ξημερώματα ο τυφώνας ενισχύθηκε στην κατηγορία πέντε, την υψηλότερη της κλίμακας τυφώνων, με ανέμους που έφταναν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα και ακόμα ισχυρότερες ριπές.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων των ΗΠΑ χαρακτήρισε τον τυφώνα «δυνητικά καταστροφικό» λίγο πριν αυτός περάσει από τη Δομίνικα, σε πορεία που τα τον φέρει την Τετάρτη στο Πουέρτο Ρίκο.

Η Δομίνικα βρίσκεται στην ανατολική Καραϊβική, ανάμεσα στη Γουαδελούπη και τη Μαρτινίκα, και κατοικείται από 72.000 ανθρώπους. Εκατομμύρια άλλοι πολίτες στις Παρθένες Νήσους και το Πουέρτο Ρίκο, που «αναρρώνουν» από τον τυφώνα Ίρμα, έχουν μια μέρα και κάτι για να προετοιμαστούν για τη Μαρία.

Εάν διατηρήσει την ισχύ της, θα είναι ο πιο δυνατός τυφώνας που έχει πλήξει το Πουέρτο Ρίκο εδώ και 85 χρόνια.

Οι αναρτήσεις του πρωθυπουργού

«Οι πρώτες αναφορές μιλούν για εκτεταμένη καταστροφή» έγραψε στο Facebook ο πρωθυπουργός της Δομίνικα Roosevelt Skerrit. «Μέχρι στιγμής ‘έχουμε χάσει ό,τι μπορούν τα χρήματα να αγοράσουν και να αντικαταστήσουν. Ο μεγαλύτερος φόβος μου για το πρωί είναι το να έχουμε νέα για σοβαρούς τραυματισμούς ή θανάτους από τις κατολισθήσεις, λόγω των σφοδρών βροχών. Μέχρι στιγμής, ο άνεμος έχει παρασύρει τη στέγη του σπιτιού όλων των ανθρώπων με τους οποίους έχω έρθει σε επικοινωνία. Η στέγη της δικής μου κατοικίας ήταν η πρώτη που ξεκόλλησε.

Το πρωί θα βγούμε στον δρόμο, μόλις μας δοθεί το πράσινο φως, για να ψάξουμε για τραυματίες ή εγκλωβισμένους.

Ειλικρινά δεν με απασχολούν οι φυσικές καταστροφές αυτή τη στιγμή. Επικεντρώνομαι στη διάσωση των εγκλωβισμένων και την παροχή ιατρικής βοήθειας στους τραυματίες.

Θα χρειαστούμε βοήθεια, φίλοι μου, βοήθεια κάθε είδους. Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για την κατάσταση του αεροδρομίου και των λιμανιών, αλλά υποψιάζομαι πως θα μείνουν εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες» καταλήγει.

roos6 roos5 roos4 roos3 roos2 roos1