Έχοντας βιώσει τις επιπτώσεις της κρίσης που ήδη διαρκεί αρκετά χρόνια, η ΕΕ φαίνεται πως απαντά με μια προσπάθεια «συσπείρωσης». Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με φόντο την οικονομική ανάκαμψη και σύνθημα την ενότητα, παρουσίασε σήμερα στο Στρασβούργο ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και το δικό του σενάριο για το μέλλον μίας Ευρώπης που έχει και πάλι «τον άνεμο στα πανιά της».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά την ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση της Ένωσης δήλωσε «η Ευρώπη έχει και πάλι τον άνεμο στα πανιά της. Ένα παράθυρο ευκαιρίας έχει ανοίξει πλέον, αλλά δεν θα μείνει ανοικτό για πάντα. Ας κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να εκμεταλλευθούμε αυτήν την δυναμική». Στην φετινή του ομιλία , ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε πίσω του την «υπαρξιακή κρίση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρισκόταν στο επίκεντρο της περυσινής του ομιλίας.

Εκ των πραγμάτων, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανεργία υποχωρεί, οι μεταναστευτικές ροές βρίσκονται υπό έλεγχο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να πιστέψει στην αναγέννησή της. Παρά το γεγονός ότι τα τρία πρώτα χρόνια της θητείας του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφιερώθηκαν σε αυτό που ο Γκι Βερχόφστατ αποκάλεσε «διαχείριση της κρίσης», το εκτελεστικό όργανο της Ένωσης έχει ήδη παρουσιάσει «το 80% των προτάσεων που είχαν αναγγελθεί κατά την έναρξη της θητείας του», επεσήμανε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τώρα του απομένουν 16 μήνες για να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμά του, μέχρι το τέλος της θητείας του το φθινόπωρο 2019, μετά τις ευρωεκλογές της άνοιξης.

Το 6ο σενάριο

Αφού άνοιξε τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δίνοντας στη δημοσιότητα τον Μάρτιο τη «λευκή βίβλο» που περιέχει πέντε σενάρια για τους διαφορετικούς τομείς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η σημερινή συγκυρία δίνει την ευκαιρία στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ορίσει πορεία με βάση τους «ευνοϊκούς για την Ένωση ανέμους».

Το έκτο σενάριο του προέδρου της Επιτροπής βασίζεται στο τρίπτυχο των θεμελιωδών αρχών ελευθερία, ισότητα δικαιωμάτων, Κράτος Δικαίου και του δίνει την ευκαιρία να απευθύνει έκκληση για την υπέρβαση του χάσματος που απειλεί να διευρυνθεί ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα κράτη μέλη όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία ανακαλούνται στην τάξη εκ μέρους της Επιτροπής ως προς την τήρηση ευρωπαϊκών αξιών.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναπνεύσει με όλη τη δύναμη των πνευμόνων της, και διαθέτει δύο, την Ανατολή και τη Δύση, διαφορετικά, δεν θα μπορεί να αναπνεύσει», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένες χώρες, ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε με επιμονή ότι «μία ανεξάρτητη δικαιοσύνη πρέπει να εγγυάται το δίκαιο και τον νόμο», ενώ επανέλαβε ότι το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγγυάται την τήρηση του ευρωπαϊκού δικαίου.