Η δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (Isaf) ανακοίνωσε σήμερα ότι σε συνεργασία με τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας το 2011 προχώρησε στην κατάσχεση «απίστευτων» ποσοτήτων ναρκωτικών, γεγονός που θα μειώσει τα έσοδα των Ταλιμπάν.

«Η διακίνηση ναρκωτικών είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης των ανταρτών, όμως μειώνεται», δήλωσε ο Κάρστεν Τζέικομπσον εκπρόσωπος της Isaf στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Καμπούλ.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν, σε συνεργασία με τους εταίρους της Isaf, κατέσχεσαν το 2011 απίστευτες ποσότητες παράνομων ναρκωτικών και υλικού που συνδέεται με τα ναρκωτικά, σε σχέση με το 2010», πρόσθεσε ο Τζέικομπσον χωρίς όμως να διευκρινίσει την ποσότητα των κατεσχεμένων ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την Isaf, οι κατασχέσεις οπίου αυξήθηκαν το 2011 κατά 13%, του χασίς κατά 59%. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν και οι κατασχέσεις μαριχουάνας και μορφίνης.

Παρόλα αυτά ο ΟΗΕ είχε ανακοινώσει τον Οκτώβριο ότι η παραγωγή οπίου στο Αφγανιστάν αυξήθηκε το 2011 κατά 61% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου για το 2011 προέρχεται από το Αφγανιστάν και σε ποσοστό 78% συγκεντρώνεται στα νότια της χώρας, που είναι και το βασικό προπύργιο των Ταλιμπάν.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι πωλήσεις οπίου υπολογίζεται ότι απέφεραν στη διάρκεια του 2011 στους Ταλιμπάν 700 εκατομμύρια δολάρια.

Απο τις αρχές Δεκεμβρίου το Αφγανιστάν και επτά γειτονικές του χώρες, το Ιράν, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Πακιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν, ξεκίνησαν ένα πρόγραμμα συνεργασίας για τα έτη 2011-2014, με στόχο την καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών.