Στο λιμάνι της Λάρνακας ναυλοχεί το ιστορικό πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού «Il Palinuro», το οποίο καθελκύστηκε το 1934 και χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό. Εκατοντάδες Κύπριοι, κυρίως γονείς με τα παιδιά τους, επισκέπτονται από χθες το πρωί το πλοίο.

Το όνομα του πλοίου προέρχεται από τον μυθικό ήρωα Παλίνουρο, ο οποίος ήταν πηδαλιούχος του Αινεία. Ο Παλίνουρος, ο οποίος ξεγελάστηκε από τον θεό Ύπνο (δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό του ύπνου), αποκοιμήθηκε στο τιμόνι του πλοίου του («Αινειάδα», 5ο βιβλίο). Ο Παλίνουρος ήταν αγαπητός του Αινεία, ο οποίος εκτιμούσε την πίστη του, την αφοσίωσή του και την τεράστια ναυτοσύνη του γι’ αυτό και του ανέθεσε τη θέση του πηδαλιούχου στο πλοίο του όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο κυβερνήτης του πλοίου Γκιουζέπε Βαλεντίνι ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Λάρνακας στο πλαίσιο του ετήσιου εκπαιδευτικού του ταξιδιού. Οι 35 ναυτικοί δόκιμοι της Σχολής Υπαξιωματικών του Τάραντο, θα έχουν την ευκαιρία, όπως είπε ο κυβερνήτης, να έρθουν σε άμεση επαφή με τη θάλασσα και τον ναυτικό τρόπο ζωής.

Το «Il Palinuro» έως τώρα έχει δέσει σε λιμάνια της Ιταλίας κατά μήκος της Αδριατικής θάλασσας, αλλά και στη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Κροατία. Πριν από την προσόρμιση του στο λιμάνι της Λάρνακας, το πλοίο είχε επισκεφτεί τη Μάλτα, τον Πειραιά και τη Σμύρνη. Μετά τη Λάρνακα θα ανοίξει πανιά για τη Ρόδο, απ’ όπου θα καταπλεύσει για τη βάση του.

Το πλοίο, το οποίο από το 1955 αγοράστηκε από το ιταλικό πολεμικό ναυτικό, χρησιμοποιείται ως εκπαιδευτικό πλοίο από τους Ιταλούς ναυτικούς δόκιμους. Βρίσκεται σε άψογη κατάσταση και έχει διατηρηθεί το αρχικό του σχέδιο, αποτελώντας μέρος των πλοίων vintage. Έχει ταξιδέψει περισσότερα από 300.000 ναυτικά μίλια, περνώντας από τα περισσότερα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και της βόρειας Ευρώπης. Στο πλοίο αυτό φιλοξενήθηκε πρόσφατα η συνάντηση του Ιταλού πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι, του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ.

Το «Il Palinuro » διαθέτει τρεις ιστούς άνω των 35 μέτρων, συν τον πρόβολο του πλοίου. Έχει μήκος 69 μέτρα και πλάτος 10 μ. και βύθισμα 4,8. Η επιφάνεια του πλοίου είναι 1.000 τετραγωνικά μέτρα, και έχει 15 πανιά διαφόρων τύπων που καλύπτουν τρία καταστρώματα. Η ταχύτητα του πλοίου φτάνει τους 8 κόμβους (15 χλμ./ώ) και έχει πλήρωμα 6 αξιωματικούς, 76 υπαξιωματικούς και λοιπό πλήρωμα. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 54 ναυτικούς δόκιμους. Το μότο του πλοίου είναι το «Faventibus Ventis» («Με τη βοήθεια των ανέμων»).

Το πλοίο επισκέφτηκε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, η παρουσία του ιταλικού πλοίου στη Λάρνακα «αποτελεί απτή απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας στον τομέα της άμυνας, οι οποίες έχουν επιβεβαιωθεί κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο της Ιταλίδας υπουργού Άμυνας, Ρομπέτα Πινότι».