Κυπριακή διάψευση στα σενάρια λύσης «δύο κρατών»

Τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία επανέλαβε ο Χριστοδουλίδης


ΚΟΣΜΟΣ
11:40
28/08/2017
Κυπριακή διάψευση στα σενάρια λύσης «δύο κρατών»
loading

Καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για μια λύση «δύο κρατών» ή για «βελούδινο διαζύγιο» στο Κυπριακό, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Μάλιστα, επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί.

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε κατόπιν της θέσης των Ηνωμένων Εθνών, με την οποία τονιζόταν ότι παραμένουν στη διάθεση όλων των μερών για την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό, σύμφωνα με το περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του Αντόνιο Γκουτέρες, η οποία έχει σταλεί στον Νίκο Αναστασιάδη στις 18 Αυγούστου.

Ιδιαίτερα επισήμανε τα εξής σημεία της επιστολής:

α) Εκτός της πρώτης αναφοράς, στο πλαίσιο της επιστολής ο γ.γ. επαναβεβαίωσε τη θέση των Ηνωμένων Εθνών για την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, όπως περιγράφεται στα περί Κύπρου ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού.

β) Τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν την εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά μόνο όσων έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, εκφράζοντας αντίθεση σε οποιεσδήποτε ενέργειες εκφεύγουν αυτού του πλαισίου.

Με βάση αυτά, όπως είπε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης στο ΡΙΚ, τις οποίες αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «θα πρέπει να αναμένουμε να δούμε τις τελικές αποφάσεις του προέδρου, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Αναστασιάδης θα βρίσκεται στις 17 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Μέχρι τότε θα είναι έτοιμη και η έκθεση Άιντε, η οποία θα αποσταλεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, πριν από τις 16 ή 17 Σεπτεμβρίου». Ανέφερε, δε, ότι δεν αναμένεται στην έκθεση να επιρρίπτεται ευθύνη σε οποιαδήποτε από τις πλευρές.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η συνέχιση της προσπάθειας για επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται από την τουρκική πλευρά, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα, πέραν των θέσεων που είχε διατυπώσει στο Κρανς Μοντανά, οι οποίες ήταν εκτός του πλαισίου του γγ του ΟΗΕ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης απέρριψε και τις επικρίσεις περί διαρροής απορρήτων εγγράφων από τον ίδιο τον κ. Αναστασιάδη, σε προσωπική επιστολή προς ομάδα πολιτών, που επικοινώνησαν μαζί του είτε άμεσα είτε έμμεσα, μετά τις εξελίξεις στην Ελβετία.

Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ο πρόεδρος επέλεξε να αποστείλει επιστολή σε μια συγκεκριμένη ομάδα συμπολιτών μας, η οποία επικοινώνησε μαζί του μετά το Κρανς Μοντανά». Τέλος, σημείωσε πως «δεν υπάρχει κάτι απόρρητο, κάποια διαρροή εγγράφων και δεν πρόκειται να ασχοληθούμε με ένα θέμα που δεν υπάρχει».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει