Πολύ σοβαρό θέμα ίσως αντιμετωπίσουν όσοι «κατεβάσουν» την εφαρμογή για smartphones ByLock, ή φορέσει μια μπλούζα που θα έχει πάνω της τυπωμένη τη λέξη «Ήρωας» στην Τουρκία, καθώς ενδέχεται να κατηγορηθούν για διασυνδέσεις με το δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ κληρικού, Φετουλάχ Γκιουλέν,  που κατηγορείται από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας ότι είναι ο εγκέφαλος της απόπειρας πραξικοπήματος το βράδυ της 15ης Ιουλίου 2016.

Η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις αδιάκοπες προσπάθειες για την κατάργηση αυτού του δικτύου, με μεθόδους που μοιάζουν αρκετά αμφιλεγόμενες στους πολίτες της Τουρκίας.  «Ο πατέρας μου, ο οποίος ήταν αστυνομικός εδώ και 25 χρόνια, συνελήφθη τον περασμένο Ιανουάριο επειδή είχε κατεβάσει πληροφορίες από το Bylock», δήλωσε στο Xinhua η Τεσλίμ, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Η νεαρή κοπέλα ισχυρίστηκε ότι ο πατέρας της δεν ήταν ποτέ οπαδός του Γκιουλέν, ωστόσο εκείνος είναι από τους πολλούς που συνελήφθησαν με την κατηγορία της τρομοκρατίας στην Τουρκία. Περίπου 55.000 πολίτες έχουν φυλακιστεί κατηγορούμενοι για διασυνδέσεις με τον κληρικό, ενώ άλλοι 170.000 άλλοι ανακρίθηκαν ως ύποπτοι για επαφές με τη «σκιώδη ομάδα του». Δεκάδες χιλιάδες έχουν απολυθεί από το δημόσιο, τον στρατό, το δικαστικό σώμα, τον ακαδημαϊκό χώρο και τα μέσα ΜΜΕ στο πλαίσιο συνεχιζόμενων εκκαθαρίσεων.

Ωστόσο, «οι ενέργειες αυτές εναντίον της σκληρής αυτής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι σημαντικές και αναγκαίες για την ευημερία της χώρας μας και θα συνεχιστούν όσο εξακολουθούν να υπάρχουν εχθροί εναντίον του κράτους εκεί έξω», όπως δήλωσε στο Xinhua πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση.

«Οι προδότες και οι συνεργάτες τους που κινήθηκαν κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης στην Τουρκία και έδωσαν εντολή να πυροβολήσουν εναντίον αθώων ανθρώπων θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη, ειδάλλως δεν μπορούμε να καθησυχάσουμε τις οικογένειες των θυμάτων, πρέπει να το κάνουμε», πρόσθεσε η συγκεκριμένη πηγή, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τελευταίες συλλήψεις, που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη (22/08), περιελάμβαναν τον πρώην διεθνή Τούρκο ποδοσφαιριστή, Ομέρ Τσατκίτς, ως ύποπτο για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, καθώς βρέθηκε να χρησιμοποιεί την εφαρμογή ByLock, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, το ByLock, εφευρέτης του οποίου είναι ένας Τουρκο-αμερικανός, χρησιμοποιήθηκε από υποστηρικτές του Γκιουλέν για τη δημιουργία ενός δικτύου σε ολόκληρη την χώρα. Έπειτα από λεπτομερείς έρευνες, η κυβέρνηση κατάφερε να βρει πάνω από 100.000 ονόματα μέσα στο δίκτυο του ιεροκήρυκα, σύμφωνα με την Αρχή Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών.

Δεν είναι γνωστό εάν το πραξικόπημα σχεδιάστηκε στο Bylock, οι Αρχές όμως υποστηρίζουν ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που εντοπίστηκαν μέσω του ByLock, συμμετείχαν άμεσα στην απόπειρα πραξικοπήματος και το είχαν χρησιμοποιήσει τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος.

Οι ενέργειες εναντίον των υποστηρικτών του Γκιουλέν έχουν πάρει πλέον διεθνή χαρακτήρα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε την έκδοση «υπόπτων για τρομοκρατία» με ξένη υπηκοότητα.

Ο 60χρονος Ντογάν Ακανλί, ένας Τούρκο-γερμανός συγγραφέας, συνελήφθη ενώ βρισκόταν σε διακοπές στην Ισπανία τον περασμένο Σάββατο, προτού αφεθεί ελεύθερος την Κυριακή (20/08).

Εκατοντάδες Τούρκοι πολίτες, που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, κατέφυγαν στο εξωτερικό, ενώ στο κενό έπεσαν τα αιτήματα της Τουρκίας προς τις ευρωπαϊκές χώρες για την έκδοσή τους. Οι ΗΠΑ, εξάλλου, έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να παραδώσουν στην Τουρκία τον «Νο 1 εχθρό της χώρας».

Ορισμένες ασιατικές και αφρικανικές χώρες έκλεισαν τα σχολεία που συνδέονται με τον Γκιουλέν, όμως η απροθυμία και οι επικρίσεις της Ευρώπης για τις μαζικές εκκαθαρίσεις της Αγκυρας έχουν προκαλέσει ένα αντι-δυτικό αίσθημα στις τουρκικές αρχές.

«Ξένες δυνάμεις έχουν κάποια ατζέντα για την Τουρκία και αποσκοπούν στη διάσπασή της χρησιμοποιώντας τρομοκρατικές ομάδες», δήλωσε πρόσφατα ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στις δυτικές δυνάμεις, που τον εξόργισαν επειδή δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα της χώρας του να χαρακτηρίσουν το δίκτυο του Γκιουλέν «τρομοκρατική ομάδα».

Κάποια άτομα συνελήφθησαν επειδή φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Ήρωας» τυπωμένο πάνω κατηγορούμενοι για προπαγάνδα υπέρ του Γκιουλέν, καθώς ένας ύποπτος για την απόπειρα πραξικοπήματος που είχε επιχειρήσει να δολοφονήσει τον Ερντογάν βρέθηκε να φορά ένα παρόμοιο μπλουζάκι ως σύμβολο συμπάθειας για τους πραξικοπηματίες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ, ισχυρίζεται ότι η δικαστική εξουσία δεν έχει πρόθεση να «θυματοποιήσει» τους ανθρώπους που φορούσαν αυτά τα μπλουζάκια. «Είμαστε προσεκτικοί στο να μην θυματοποιούμε τους ανθρώπους», ανέφερε, και πρόσθεσε ότι δύο άτομα που φορούσαν παρόμοια μπλουζάκια είχαν κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν και στη συνέχεια αφέθηκαν αμέσως ελεύθερα.