«Δεν παραιτείται» από τις κυρώσεις κατά του Ιράν

Παρά τις απειλές για αποκλεισμών των Στενών του Ορμούζ


ΚΟΣΜΟΣ
19:53
28/12/2011
«Δεν παραιτείται» από τις κυρώσεις κατά του Ιράν
loading

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα παραιτηθεί της πρόθεσής της να επιβάλλει νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν παρά τις χθεσινές απειλές της Τεχεράνης να κλείσει τα στενά του Ορμούζ, από τα οποία περνάει το 40% της παγκόσμιας θαλάσσιας κυκλοφορίας για την μεταφορά πετρελαίου, σε περίπτωση που επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή νέας σειράς κυρώσεων εναντίον του Ιράν και δεν θα παραιτηθούμε από αυτή μας την πρόθεση», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάικλ Μαν, εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης ενδέχεται να αποφασιστεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο Μαν.

Τον Δεκέμβριο η ΕΕ είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον του Ιράν, στην περίπτωση που Τεχεράνη δεν δεσμευθεί να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Όμως οι Ευρωπαίοι παραμένουν διχασμένοι σχετικά με το αν είναι απαραίτητο να επιβληθεί εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο.

Η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της επιβολής εμπάργκο στις εξαγωγές του ιρανικού αργού πετρελαίου, όμως άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι αντίθετες. Η Τεχεράνη πωλεί στην Ευρώπη περίπου 450.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως στην Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει